IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция защитава островите си от свръхтуризъм с такса за пристигащите с круизни кораби

Страната смята също да повиши данъка върху краткосрочните наеми и да забрани издаването на нови разрешителни за такива имоти в центъра на Атина

18:14 | 08.09.24 г.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.Снимка: Bloomberg LP
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.Снимка: Bloomberg LP

Гърция планира да наложи такса от 20 евро на посетителите от круизни кораби на островите Санторини и Миконос в разгара на летния сезон в опит да предотврати свръхтуризъм, заяви премиерът на страната Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

Гърция разчита силно на туризма, основния двигател на икономиката на страната, която продължава да се възстановява от десетгодишната криза, изтрила една четвърт от брутния вътрешен продукт.

Но някои от най-популярните ѝ дестинации, включително Санторини, идиличен остров с очарователни селца и девстени плажове с 20 хил. постоянни жители, може да бъдат съсипани от масовия туризъм.

На пресконференция ден след като очерта основните си икономически политики за 2025 г. Мицотакис разясни, че прекомерният туризъм е проблем само в няколко дестинации.

„Гърция няма проблем със структурен свръхтуризъм... Някои от дестинациите ѝ имат значителен проблем в няколко седмици или месеца от годината, с който трябва да се справим“, изтъкна той.

„Круизните кораби обременяват Санторини и Миконос и затова пристъпваме към намеса“, допълни Мицотакис, след като обяви таксата.

Приходите на Гърция от туризъм възлязоха на около 20 млрд. евро през 2023 г. благодарение на близо 31 млн. туристи, които посетиха страната.

Протестиращи на Санторини призоваха за ограничаване на туризма, както и в други популярни дестинации в Европа, включително Венеция и Барселона.

Част от приходите от таксата върху круизните кораби ще бъдат върнати на местните общности, за да бъдат инвестирани в инфраструктура, каза Мицотакис.

Правителството планира също да регулира редица круизни кораби, които пристигат едновременно на някои дестинации, а в същото време ще бъдат наложени и правила за опазване на околната среда и справяне с недостига на водата на островите, допълни той.

Гърция иска също да повиши данъка върху краткосрочните наеми и да забрани издаването на нови разрешителни за такива имоти под наем в центъра на Атина, за да повиши наличностите от жилища за постоянните жители, заяви Мицотакис в събота.

Правителството ще обяви подробно някои от мерките в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 08.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още