IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Столичната община предвижда актуализиране на туристическия данък

Представители на бизнеса се обявиха срещу предложеното повишение

16:04 | 29.08.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Столичната община предвижда актуализиране на туристическия данък, който не е променян от десет години. Това съобщиха на пресконференция в общината Никола Барбутов, заместник-кмет по европейски политики, международна дейност и туризъм, и Антон Пенев, директор на Общинското предприятие (ОП) „Туризъм“, предава БТА.

Предлага се за петзвезден хотел данъкът от 1,20 лв. да се увеличи на 3 лв., което през 2025 г. се очаква да доведе до приход в размер на над 1,7 млн. лева. Броят на нощувките в петзвездни хотели през 2023 г. в София е бил 523 698, а приходите от данъка върху тях – 628 хил. лева.

За хотели с четири звезди се предвижда увеличение на данъка от 1 лев на 2,50 лв., което през 2025 г. би донесло приходи от над 2,4 млн. лева. Нощувките в 4-звездни хотели през миналата година са били 873 169 и те са осигурили приходи от туристически данък в размер на 873 хил. лева. 

Данъчно задължените лица са хотелиерите, но данъкът се заплаща от туристите, посочиха от Общината и подчертаха, че този вид данък ще отива изцяло за подпомагане на туристическия сектор.

„Целта е общинското предприятие "Туризъм" да разполага с необходимите средства по промотиране на дестинацията, туризма и представителство на града по международните туристически канали“, коментира Барбутов. 

Пламена Терзирадева, общински съветник и член на Комисията по култура, съобщи, че патентният данък, който се заплаща веднъж годишно от бранша, също се предвижда да бъде актуализиран - от 25 на 250 лева. Този вид данък е намален до минимум през 2020 г. заради пандемията от Covid. Вече ситуацията е нормализирана, приходите се увеличават, подчерта Терзирадева. Тя съобщи, че през последните три години има увеличение от 42% на година на нощувките в хотелите и местата за настаняване.

Антон Пенев, директор на ОП "Туризъм" от май тази година, каза, че очакването е допълнителните приходи да бъдат върнати като бюджет на общинското предприятие, с което да бъдат реализирани политиките и програмите, които са създадени. Браншът очаква тази промяна, тъй като дълги години общинското предприятие е било недофинансирано и не са изпълнявани основните цели на Закона за туризма, където ясно е казано, че всички приходи от туристически данък трябва да се връщат в политиките за туризма, каза той.

Туристическият бранш възрази срещу обявеното вдигане на туристическия данък в София. 

Посочва се, че мярката е обсъдена с бизнеса и постигната договорка тя да бъде съпътствана от промени в Закона за местните данъци и такси, с които да се гарантира, че събраните средства ще отидат целенасочено за развитието на туризма и рекламата на дестинация София. Такава законова промяна трябваше да бъде предложена от Столична община, което до момента не е направено, пише в позиция на няколко организации - Българска хотелска асоциация, Национален борд по туризъм, Браншова асоциация на ресторантьорите – София, регионална структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България.

Бизнесът иска реален план за развитие и разходване на средствата, така че да има ясна мотивация да подкрепи подобно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още