IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Северна Корея отваря за чуждестранни туристи един от зимните си курорти

Чужденците ще могат да посетят само град Самджийон, като останалите части от страната и дори столицата остават затворени

14:32 | 16.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В края на 2024 година чуждестранните туристи ще могат да посетят отново, за първи път от 2020 година насам, курорт в Северна Корея, съобщава ВВС. Чужденците ще бъдат допуснати до град Самджийон - гигантски комплекс за зимен туризъм, разработен под надзора на лидера Ким Чен Ун.

Преди месец севернокорейският лидер е посетил мястото, определяйки го като "модел на високоцивилизационен планински град", посочва CNBC. Изградени са хотели, писти и други атракции, съобщават местните медии. Според CNBC се изгражда още един грандиозен курорт - на източното крайбрежие.

Границите на Северна Корея са затворени за туристи от 2020 година заради пандемията от коронавируса. Оттогава единствените допуснати чужденци са група руснаци, които посетиха страната в началото на годината, когато двете страни започнаха да се сближават.

Реално Пхенян позволи на своите граждани, останали в чужбина по време на пандемията, да се върнат в страната си едва през август 2023 година

Сега страната кани през декември в планинския курорт туристи от "приятелски държави", но на практика всички могат да вляза в Северна Корея, с изключение на гражданите на Южна Корея. Достъпът до другите градове, включително и до столицата Пхенян, остава затворен. Вероятно обаче посетителите ще бъдат основно именно от Китай и Русия.

Две китайски туристически компании публикуваха съобщения за предстоящи турове в страната с цени между 600 и 1500 евро на човек, като сумата варира според времето за престой, мястото за отсядане или големината на групата от посетители и т.н.

Властите в САЩ пък не препоръчват на своите граждани да посещават страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още