IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възниква сериозен казус с обезщетенията на туристите от туроператорите

С така предложения гаранционен фонд ще има затруднения за бизнеса и ще се подвеждат потребителите, алармират туристически организации

14:55 | 07.08.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Предложеният от Министерството на туризма гаранционен фонд отваря широко вратата за сивия сектор, създава възможност за въвеждане в заблуждение на потребителите, изкривява пазара и поставя в неравностойно положение туроператорите, организатори на туристически пътувания. Около това становище се обединиха три от работодателските организации – Обединение „Бъдеще за туризма” (ОБТ), Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Сдружение „Туризъм”, чиито представители от началото на юли 2021 г. обсъждат текстовете за изменение на Закона за туризма.

Туристически гаранционен фонд ще плаща обезщетения при евентуален фалит на туроператори, предвиждат промени в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане. От сектора не са съгласни с готвените промени, тъй като не са взети предвид техните предложения.

Освен че сериозно се различават от дискутираното и одобрено съдържание от работната група, проектозаконът въвежда нов правен субект – туроператор Б, който не кореспондира с разпоредбите на европейската директива относно пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги.

„Новият правен субект (туроператор Б) не е „организатор на туристически пакет” по смисъла на директивата, не е страна в правоотношението с потребителя в договора за туристически пакет и не е задължен към новата гаранционна схема за разлика от туроператор А. Въпреки това той е назован „туроператор” и това създава предпоставки потребителят да бъде заблуден”, коментира адв. Мария Кръстева, правен съветник на ОБТ и участник в работната група към МТ. 

В предложения от министерството вариант липсват съществени изисквания към туроператор Б, като например офис, персонал, образователен ценз, отчетност за целите на данъчното облагане. „Представеният от министерството текст променя изцяло философията и духа на гаранционната схема и предполага няколко основни проблема – имиджов, финансов, пазарен и потребителски”, посочи мнението на председателя на ОБТ Павлина Илиева. 

Трите организации считат, че ако гаранционната схема е правилно конструирана, тя ще осъществява ефективен надзор върху пазара, адекватен мониторинг на риска и ще ограничи сивия сектор. В този си вид предложеният проект не предлага това.  

Организациите ще потърсят по-широка подкрепа в лицето на останалите сдружения и ще излязат с официално становище и предложения за промени в законопроекта, коментираха пред Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още