IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все повече туристи искат да видят на живо войната в Украйна

Туристически агенции започнаха да предлагат необичайни за традиционна почивка места

16:53 | 05.08.24 г.
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Две години и половина след началото на войната Украйна започва да си връща вниманието на туристите, макар и фокусът да е към необичайни за традиционна почивка места - деокупираните територии. Според британското издание The Times десетки туристически компании предлагат посещения на места като Буча, Ирпин или Хостомел, предградията на Киев, които влязаха в новинарския поток преди години с резултатите от руската окупация.

Шестчасов тур из тези градчета струва 130 паунда (около 300 лв.). Местните жители, сред които и Татяна Володимировна, разказват на туристите в Буча за дните, когато са били под руски контрол. Организирани са посещения на мазетата, в които хората са държани дни наред в пълен мрак, както и други "забележителности", запазили следите от руската окупация. За седмична обиколка на освободени територии туристите плащат и по над 4 хил. долара, разказват още агенциите.

В първите месеци бяхме против тези посещения, защото бяха много травмиращи за хората, посочват от държавната Агенция по туризъм пред CNN. Сега обаче местните жители са готови да разкажат за тези дни и посещенията зачестяват - първоначално от делегации и членове на международни организации, дипломати и доброволци, но днес и от все повече туристически групи.

Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Интересът е толкова голям, че местният туристически гид Свитозар Моисеив организира 30 - 40 тура от началото на активния туристически сезон през май досега по тези места. Туристите разказват, че следят събитията в Украйна от началото на пълномащабната война и сега искат да видят тези места. Първоначално компанията на Моисеив Capital Tours организира пешеходни разходки в Киевско-Печорската лавра и някои от по-богато украсените станции на метрото в столицата. Сега интерес за чужденците представляват и местата, които бяха под окупация през пролетта на 2022 г. Повечето туристи, които се записват на тези турове, са от САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Япония.

Те искат да видят как изглежда войната, коментира екскурзоводът, докато показва на журналистите от The Times разрушена при бомбардировка в началото на годината сграда в Киев. Моисеив коментира пред изданието, че се пита доколко е етично да показва тези места на туристи, но смята, че те трябва да бъдат видени от целия свят.

И преди войната в Украйна имаше места, които могат да привлекат търсачите на по-необичайни изживявания - например градчето Припят, евакуирано след аварията на АЕЦ "Чернобил". Там нещата са "замръзнали" от април 1986 г. След едноименния филм по HBO интересът към мястото се увеличи и дори президентът Володимир Зеленски подписа указ за облагородяването на района и превръщането му в туристическа забележителност, припомня CNN.

Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

На място трябваше да бъдат изградени пътища, музей и друга туристическа инфраструктура и очакванията бяха от 2025 година мястото да бъде посещавано от 1 млн. туристи годишно. Войната промени тези планове - Чернобил също беше окупиран от руските военни и след изтласкването им зоната в момента е отворена само за военни.

Сега Украйна има какво още да покаже на търсачите на нестандартни туристически изживявания.

Въпреки войната туризмът в Украйна започна да се възстановява, допълва и украинската агенция "Униан". В Одеса например беше открит летният сезон и на плажовете се появиха почиващи. Открита за посещения от туристи е и резиденцията на бившия президент Виктор Янукович, който избяга в Русия след протестите на Майдана през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още