IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо туризмът по Черноморието изостана през юни?

Хотелите, които използват по-добре социалните мрежи и търсачките, са направили голям ръст от началото на годината

18:15 | 01.08.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От началото на годината се отчита 12% ръст по отношение на чужденците, които влизат в България - близо 600 хил. души повече са регистрирани в страната. Това коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценка в туризма. Той уточни, че ръстът е отчетен в първите месеци на годината, а през юни е регистриран спад от близо 65 хил. в броя на чуждестранните пристигания спрямо рекордната предпандемична 2019 г.

"Бумът на пътуванията, които сме имали през януари, февруари, март, април е бил главно в големите градове - София, Пловдив, Велико Търново. Хотелите, които използват по-добре социалните мрежи и които са по-добре позиционирани в търсачките, са направили този голям ръст от началото на годината", обясни Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му морските хотели са заложили на туроператори, но в същото време само 2% от германците ги използват. За сравнение, преди години са ги използвали около 30%. Сега хората влизат в търсачките и намират хотел, коментира Драганов.

Българите са започнали да пътуват в чужбина изключително интензивно, отбеляза още той. Спрямо 2019 г. има 16% ръст, като около 600 хил. българи повече са пътували в чужбина. Българите по Черноморието също са повече спрямо 2019 г.", каза той.

Според него държавата трябва да насърчава хотелиерите дигитализацията и дигиталната трансформация, за да не остават на заден план, а да бъдат водещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още