IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Санторини е препълнен с туристи, местните жители искат таван за броя на посетителите

Очаква се посетителите на Гърция да надминат рекорда от 33 млн. души, поставен миналата година

18:25 | 28.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въоръжени със селфи стикове и телефони, туристите заливат остров Санторини отвсякъде – с лодки от гигантски круизни кораби, с автобуси, които криволичат по стръмните склонове, на магарета, които потропват по тесните калдъръмени улици, пише Ройтерс.

 Някои пренбрегват следобедната жега, за да намерят добро място сред варосаните къщи и църквите със сини куполи, където чакат с часове, за да наблюдават прочутия залез на гръцкия остров. Когато слънцето се спуска, мнозина се присъединяват към тях, скупчвайки се по брега или по балкони с фотоапарати, готови за снимки.

„Това е моя мечта от гимназията“, казва 40-годишната американска туристка Мария Таварес.

Но за много от 20-те хиляди постоянни жители на Санторини някога идиличният остров със старомодни села и девствени плажове е разрушен от масовия туризъм.

На фона на протестите срещу прекомерния туризъм, които избухват в други популярни ваканционни дестинации, включително Венеция и Барселона, Санторини е един от най-ярките примери за въздействието на тълпите от посетители върху дадено място.

Властите на острова се присъединиха към призивите на други популярни туристически дестинации за таван върху броя на посетителите.

Нарастващият брой чуждестранни туристи, около 3,4 млн. души са посетили острова миналата година по данни на кмета Никос Зорзос, натоварва остарялата му инфраструктура и прави цените на жилищата недостъпни за местните жители.

Зонзос казва, че от години настоява пред властите да не позволяват нито едно ново легло на острова и е предложил таван върху броя на посетителите от круизни кораби до 8000 дневно спрямо около 17 хил. в момента.

„В интерес на страната ни е да има граница“, счита той.

Дори собственици на заведения, които печелят от туризма, са притеснени.

„Жизненият ни стандарт се понижи, съвсем просто е“, казва Йоргос Дамигос, който управлява хотел с 14 стаи, отворен от родителите му през 80-те години на миналия век.

„Санторини е чудо на природата“, което може да се превърне в „чудовище“, допълва той.

Бумът на туризма на Санторини се повтаря в цяла Гърция. Националните приходи от туризъм са нараснали с 16% през първите пет месеца на тази година, показват данни, а 2024 г. се очаква да надмине рекорда от 33 млн. посетители, поставен миналата година.

За някои на Санторини повечето посетители са нещо добро. „Всичко е възможно, когато има планиране и инфраструктура“, казва Александрос Пелеканос, вицепрезидент на търговската асоциация на острова.

„Искаме ли пари или не? Искаме ли да имаме работа и доходи или не? Не можем да разполагаме със спокойствието си и да печелим пари“, допълва той.

Туристите изглежда не обръщат внимание, когато преминават в приповдигнато настроение край знак с надпис: „Молим за уважение. Това е вашата ваканция..., но е нашият дом“.

„Ходенето по тесните улици е трудно, но много красиво. Бих посъветвала всички да дойдат“, казва португалската туристка Рита Критовао.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 28.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още