IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се краят на "стихийното хотелиерство" у нас?

Приходите на хотелиерите в България забавят ръст, коментира Георги Дучев от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели

14:12 | 24.06.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Забавянето на ръста на приходите и повишаващите се разходи за труд поставят на изпитание рентабилността на хотелите в България. Миналата година 70% от хотелиерите са отчели ръст на приходите сумарно, през тази година са 50%. Това означава, че ръстът на приходите се забавя значително, като тенденцията е към застой. Това коментира по БНР Георги Дучев - изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

"Ако трябва да съпоставим с разходите, те растат доста стремително. Това означава, че рентабилността, като цяло, на хотелския бизнес в България намалява", посочи той, позовавайки се на данните от традиционното национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, направено от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели към края на първото полугодие.

Проучването сочи, че при 30% от хотелиерите приходите от нощувки остават на нивата си от 2023 г. При една трета нарастват с до 10%. Едва 17% от хотелите са успели да постигнат ръст над 10%, а 20% от хотелиерите отчитат спад.

Като цяло хотелиерите у нас не очакват подобрение на бизнес средата. До края на годината не се очаква повишение на цените в хотелиерството, а в обектите, които предвиждат такова, то ще бъде не повече от 10 на сто, посочи Дучев.

По думите му до миналата година картината с предизвикателствата пред хотелиерите е била пъстра, докато в момента се очертава един основен проблем - липсата на кадри в хотелите. 70% от участниците в допитването го посочват като основен проблем пред своя бизнес.

Вносът на персонал е актуална тема, особено преди началото на летния сезон, коментира Дучев, но допълни, че хотелиерите все по-малко виждат това решение като устойчиво. 

“Спрямо миналата година се увеличава процентът на хотелиерите, които смятат да заложат на студенти и ученици в горните класове. Очевидно решение ще се търси и с внос на персонал, и с развитие на собствени кадри. Хотелският бизнес е от тези, които разчитат от хора на място. Няма как някой да работи дистанционно в хотел. Предизвикателствата са големи, търсят се решения", посочи той.

Според Георги Дучев стихийното хотелиерство е към своя край у нас. Той поясни, че става дума за хора, които са имали пари и решават да ги инвестират в хотели.

„Без да имат опит и опитни мениджъри, няма как да разчитат на добро развитие на нещата. Ситуацията в хотелиерството се усложнява заради трудния пазар. Шансове за успех и евентуално за просперитет ще имат тези, които разполагат с опитни, обучени мениджъри, които имат визия, които са гъвкави и могат да реагират на бързо променящите се условия“, отчете експертът.

Заплатите в хотелиерството нарастват през последните две години, допълни Дучев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 3 дни
Ами то сега почва(да не отчайвам 'нормалните' хотелиери). Куцо, сляпо и сакато ремортира имота и айде у букинг и аирбнб :) И о, Чудо - понякога отзивите са положителни и по-добри от на местните хотели :) Така че хотелите ще трябва да стягат редиците....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още