IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои дестинации избират българските туристи през това лято

Очакванията за летния сезон у нас са положителни, посочи Константин Занков от Институт за анализи и оценки в туризма

15:06 | 18.06.24 г.

Гърция, Турция, Италия остават водещите дестинации за българските туристи през летния сезон на тази година, а през есента това ще са Тунис, Египет и Мароко. В последно време има и засилен интерес към круизните пътувания. Това коментира Константин Занков, главен експерт в Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Очакванията за летния сезон у нас са положителни, като се гонят резултатите отпреди пандемията. Има подобрения в инфраструктурата и в прозорците за резервация, като има ръст и на ранните записвания. Пазари като Румъния и Полша растат много силно, наблюдава се запазване на нивата от предишните две години.

Що се отнася до пътуванията за летуване в Гърция, Занков отбеляза, че съседката ни се развива все повече като туристическа дестинация с устойчив туризъм, като се наблюдава възстановяване на нивата от 2019 г. Проблемът за част от Гърция, какъвто има и в България, е много ниската заетост в началото на сезона. 

"Като цяло има леко поскъпване, но не е нещо фрапантно. Гърция въведе регулации, кaквито има и в доста европейски държави, свързани с пластмасовите бутилки, и това до голяма степен увеличава стойността на продукти като минерална вода и напитки в пластмасови бутилки. Това е компенсирано с ваучерна схема, с която при връщане на пластмасовите бутилки в магазините получавате обратно определена сума. С около 15-20% се очаква да поскъпнат безалкохолните напитки, но това ще се отрази на потребителя, ако изобщо е този сезон, с около 10%", каза събеседникът.

Поскъпват и фериботните билети за някои дестинации, но няма голяма разлика при хотелските цени. Все повече заведения на плажа предлагат допълнително заплащане за чадър или шезлонг, добави Занков.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още