IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо принципите на устойчивото развитие предопределят бъдещето на туризма

Водещи учени и експерти обсъдиха глобалните предизвикателства в сектора

21:55 | 05.06.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Международното научно сътрудничество е един от най-ефективните инструменти за насърчаване на политиките за отговорен туризъм. Планетата би загубила много, ако не се спазват устойчивите практики в сектора, коментират за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria експерти в областта на устойчивия туризъм.

Водещи учени, експерти и мениджъри от три континента събра дискусионният форум „От криза към устойчивост: глобални предизвикателства и решения в туризма“, организиран от Глобалния център за устойчивост на туризма и управление на кризи при УНСС, съвместно с катедра „Икономика на туризма“.

Учени и изследователи от Австралия, Италия, Нидерландия и САЩ представиха последните си проучвания в областта на устойчивото развитие и управлението на кризи по време на форума.

Директорът на Глобалния център за устойчивост на туризма и управление на кризи проф. Еленита Великова посочи, че е важно в бъдеще да се стремим не само всички видове туризъм да станат устойчиви, а към това постоянно да бъдем устойчиви и да вървим в тази посока.

„Значението на устойчивостта и адаптивността в туризма не трябва да бъде подценявано“, каза Едмунд Барлет, министър на туризма на Ямайка и съосновател на Глобалния център за устойчивост на туризма и управление на кризи.

„Знаем, че туризмът, който е водещ двигател на икономиките по света и беше ключова индустрия преди Covid-19, е особено уязвим на климатичните промени и на външните шокове от различно естество – здравни, икономически, политически, социални, както и тероризма и войните. Всичко това възпрепятства туризма. Ние трябва да разпознаем тези рискове, за да можем да се борим с тях и да изградим капацитет, за да ги управляваме, да се възстановяваме бързо и да процъфтяваме след това. Това са водещите стълбове, върху които трябва да се изгради устойчивото развитие“, посочи Барлет. 

„Мисля, че най-важното послание, ако не спазваме принципите на устойчивото развитие в туризма, е че няма да има туризъм в бъдеще. Може би, защото няма да има бъдеще, няма да има планета. Бъдещите поколения ще бъдат лишени от онова, което природата носи, а природата носи живот. Посланието на устойчивото развитие в посока туризъм следва да бъде взаимосвързано със всички от нас, които стоим зад него", сподели проф. д-р Лилия Терзиева от Университета по приложни науки в Хага.

„В Саудитска Арабия е задължително всички хотели и ресторанти (особено тези над 4 и 5 звезди) да въведат изискванията за зелен, устойчив туризъм, така че да бъдат съобразени и със световните стандарти. Това ще доведе до много по-голяма конкурентоспособност“, отбеляза Николина Ангелкова, съветник в Министерството на инвестициите на Кралство Саудитска Арабия и бивш министър на туризма.

Kлиматологът проф. д-р Георги Рачев също даде Саудитска Арабия, както и Албания, Хърватия и Румъния, като примери за ефективни политики в областта на туризма.

Дискусионният форум „От криза към устойчивост: глобални предизвикателства и решения в туризма“ се проведе под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ към МОН.

Всички интервюта гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още