IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо туристите ще плащат повече и ще трябва да се държат по-добре това лято

От Барселона до Бали се налагат по-високи такси и нови правила, насочени към свръхтуризма и необузданото поведение

09:15 | 08.06.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Въвеждане на нови правила

На други туристически места фокусът е върху ограничаване на поведението, което замърсява местната среда или вреди на качеството на живот на жителите.

В Япония властите ограничават посетителите на планината Фуджи до 4000 на ден. Те също така наложиха нова такса от 2000 йени (около 13 долара) за достъп до емблематичния връх. На други места в страната общинският съвет в квартал Гион в Киото затвори някои малки пътища за туристи след оплаквания, че районът, където се намира кварталът на гейшите в града, страда от тълпи.

„Ще помолим туристите да се въздържат от влизане в тесни частни улици през или след април“, каза Исоказу Ота, водещ член на обществения съвет, пред АФП през март. „Не искаме да правим това, но сме отчаяни“.

Говорителка на градския борд по туризъм описа затварянето на пътищата като „местна инициатива“, добавяйки, че „нито град Киото, нито туристическата асоциация на град Киото са запознати с подробности извън това, което се съобщава в медиите“.

Буйното поведение на посетителите е обект на нови правила в Милано. В някои райони градските управници забраниха местата на открито след 00:30 ч. през седмицата и 1:30 ч. през уикенда в отговор на оплакванията на жителите. Те също така ограничиха късно вечерната продажба на храна и напитки за вкъщи.

А в определени райони на испанските Балеарски острови Майорка и Ибиса, които са препълнени с пияни туристи, правителството наложи забрана за продажба на алкохол късно през нощта и консумация на алкохол на улицата. Наложени са и нови ограничения за парти лодките в същите райони.

„Туризмът има отрицателни външни ефекти, които трябва да бъдат управлявани и сведени до минимум“, казва Марга Проенс, президент на Балеарските острови, на местно събиране този месец, според The Majorca Daily Bulletin. Местният туризъм, каза тя, „не може да продължи да расте по обем“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още