IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо туристите ще плащат повече и ще трябва да се държат по-добре това лято

От Барселона до Бали се налагат по-високи такси и нови правила, насочени към свръхтуризма и необузданото поведение

09:15 | 08.06.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Нова туристическа такса в Бали. По-високи хотелски данъци в Амстердам и Париж. По-строги правила за обществената употреба на алкохол в Милано и Майорка. Преди летния сезон лидерите на много туристически места приемат мерки, за да укротят тълпите посетители, или поне да спечелят повече от тях, пише New York Times.

Всичко това може да създаде главоболия за туристите, въпреки че в повечето случаи новите такси или увеличенията на данъците представляват само малка част от общата цена на едно пътуване. Целта е да се гарантира, че туризмът функционира гладко както за посетителите, така и за местните жители, казва Меган Еплер Ууд, управляващ директор на Програмата за управление на устойчиви туристически активи в Cornell University.

„Целият туризъм зависи от красиви природни и културни ресурси. Трябва да защитите тези ресурси, за да бъдете жизнеспособна туристическа дестинация – и ако не го направите, те ще деградират“, казва Еплер Ууд.

На някои места предложенията за нови такси или правила за посетители предизвикаха съпротива от жителите, които се опасяват, че те може да изплашат туристите, които подкрепят местната икономика. Дестинациите обаче трябва да намерят начини да противодействат на това, което Еплер Ууд нарича „невидимото бреме“ на туризма. То включва натиск върху инфраструктурата на общността, комуналните услуги и жилищния фонд, както и въглеродния отпечатък на туристите и всички предизвикателства, които те могат да наложат на всекидневния живот на жителите.

„Оказвате толкова голям натиск върху мястото, че хората, които живеят там, стават нещастни и след това не представят много добро лице на туристите“, каза г-жа Еплер Ууд. „Колкото по-дълго чакате, толкова по-висока е цената, за да го поправите.“

Кои са част от новите мерки, които пътниците могат да очакват това лято и къде други може да се появят в бъдеще?

Такси за нови посетители

От февруари посетителите на индонезийския остров Бали трябва да плащат такса от 150 хил. индонезийски рупии, или около 9,40 долара на посещение. Приходите ще бъдат използвани за подпомагане на опазването на културните и природни ценности на острова, където туризмът доведе до големи предизвикателства, свързани с отпадъците, водоснабдяването и пренаселеността. Посетителите биват насърчавани да платят новата такса онлайн, преди да заминат, въпреки че е възможно да платите и при пристигането на летището.

От 1 август повечето чуждестранни пътници до Галапагоските острови, които миналата година отбелязаха рекордните 330 хил. посетители, трябва да платят входна такса от 200 долара, което е двойно повече от текущата цена. Събраните пари ще бъдат използвани за опазването на обектите, подобряване на инфраструктурата и финансиране на програми на общността.

Промяната е първото увеличение на входната такса, откакто е въведена през 1998 г., казва Том О'Хара, мениджър по комуникациите на Galápagos Conservation Trust. Той отбелязва, че увеличението се случва година след като Комитетът на ЮНЕСКО за световно културно наследство призова правителството на Еквадор да работи за „модел на нулев растеж“ за туризма в Галапагос.

Последна актуализация: 23:38 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още