IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Димитров: Проблемите в туризма не касаят само туризма

Важно е да следим промените и да взимаме устойчиви решения, заяви ректорът на УНСС Димитър Димитров

17:36 | 01.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Проблемите и предизвикателствата в туризма не касаят само туризма. Климатичните промени, войните, конфликтите и другите глобални въпроси засягат всички области от нашия живот. Това коментира ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров в рамките на форума „От криза към устойчивост: глобални предизвикателства и решения в туризма“.

Туризмът е навсякъде – и в културните забележителности, и в природните дадености, и затова е важно да следим промените и да взимаме устойчиви решения“, подчерта при откриването на форума Димитров.

От своя страна, проф. д-р Еленита Великова, директор на Глобалния център за устойчивост на туризма и управление на кризи при УНСС, заяви, че секторът на туризма се намира в „критичен момент“.

Наталия Байона, изпълнителен директор на Световната организация по туризъм (UNWTO), заяви, че инвеститорите и бизнесите в туризма насочват все повече капитал към устойчиви проекти и отговорни бизнес практики. „Повече от всякога работата в посока устойчивост и адаптивност и добре структурираното управление са от ключово значение. Трябва да направим така, че водещите сектори да се развиват като добър пример в трансформацията, в чийто център са хората“, посочи Байона.

„Климатичните промени играят много съществена роля в развитието на туризма и устойчивото развитие ще бъде водеща тема в следващите десетилетия“, коментира климатологът проф. д-р Георги Рачев. Той даде Саудитска Арабия, Албания, Хърватия и Румъния като примери за ефективни политики в областта на туризма. „Докато туризмът не стане приоритетен отрасъл в националното ни стопанство, няма как той да се развива“, посочи Рачев.

Комуникацията между институциите и всички заинтересовани страни също е от особено значение, смята проф. д-р Миглена Жиянски, председател на Научния съвет на Институт за гората при БАН. „В един момент ние говорим, предлагаме решения, правим научни проекти, но без ясно дефинирани политики нататък по веригата нещата или не се случват, или се случват с голямо забавяне и препятствия“, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 01.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още