IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските зимни курорти очакват силен зимен сезон

Интересът от балканските пазари е много голям, каза Мариян Беляков, директор на „Пампорово“ АД

21:05 | 23.11.23 г. 1

Българските зимни курорти очакват силен зимен сезон тази година, интересът е много голям, особено от балканските държави. Спасението за българските курорти са именно балканските пазари. Това заяви Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му интересът, който се генерира на балканска основа, е много важен, тъй като в следващите 10 години това ще бъде основното, на което ще разчитат родните ски курорти.

Според Беляков Турция има огромен потенциал като пазар за българския зимен туризъм, но остават трудностите заради визовите режими. „Напоследък се отчита интерес дори от Грузия. В тази връзка се водят преговори за директна линия между Тбилиси и София“, посочи гостът в предаването.

По отношение на конкуренцията в ски туризма Беляков отбеляза, че всеки курорт в непосредствена близост до България е потенциален конкурент. Но в същото време по-голямата конкуренция в по-малък периметър води до по-голяма концентрация на туристи от различни краища на Европа.

Гостът изтъкна, че врез последните години в Пампорово са се направили много инвестиции, за да е готов курортът да посрещне не само големи международни ски състезания, но и да се справи с трудни меторологични условия. Тази година се разчита и на по-ранен старт на ски зезона - около 8 декември. С откриването на тазгодишния ски сезон ще се чества и юбилеят 90 години от създаването на курорта Пампорово, който е основан като климатолечебен център.

„През последните години основно сме работили в посока да подсигурим мощна и надеждна инсталация за изкуствен сняг, на база на която да можем да разчитаме, че ски зоната ще бъде подготвена в кратък срок. Миналата година Пампорово беше един от малкото ски курорти в Европа, който имаше отворени писти около 22 декември“, каза Беляков. 

По отношение на инвестициите той посочи, че всяка година те са насочени към изкуствено заснежаване, по-надеждна система и по-голяма честота наинсталациите за изкуствен сняг. Друга дългоочаквана иновация е шестседалковият лифт Малина-Студенец, който се очаква да бъде в оперативна готовност още за откриването на сезона.

В момента карти за ски лифтовете могат да се закупят на по-ниска цена от 82 лева онлайн до 5 декември. Очаква се и завишаване на цените, за да компенсират инфлацията и покачването на енергийните ресурси.

Беляков обяви, че тази година ще бъде отворена частично и южната зона на курорта, която дълги години бе затворена поради липса на инсталации за изкуствен сняг. С община Смолян се работи в посока възстановяване изцяло на пистата, стигаща до Смолянски езера, чрез укрепване на свлачищната зона.

Очакванията са Световната купа по сноуборд на Международната федерация по ски и сноуборд, на която Пампорово ще е домакин през януари, също да привлече много туристи. Това е историческо събитие за курорта – за първи път ще бъде домакин на световна купа от календара на Международната федерация по ски и сноуборд, който е най-големият ски форум в света.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
travelboy
преди 7 месеца
Балканските пазари наистина са ви спасението.Никой по на запад от Сърбия няма да дойде да кара на кишата на Пампорово.Отворили 5 писти на кръст пък цените като в Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още