IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чадърите на плажа няма да поскъпват това лято, увери министърът на туризма

През лятото се очакват 4,8 млн. туристи, което е с 5-6% ръст в сравнение с 2019 г.

12:49 | 06.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Цената на чадърите и шезлонгите на плажа ще е близка до миналогодишната, каза пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров. Той заяви, че и това лято властите ще бъдат безкомпромисни в инспекциите за състоянието на плажовете.

„Цените на чадъри и шезлонги ще са близки до предишните. Търсим по-добро качество на същата цена. Чистотата на плажовете, достъпност за инвалиди, броят чадъри, свободни зони - ще бъдем безкомпромисни в това", каза Димитров.

Министърът повтори, че туризмът в България се е възстановил от пандемията и дори бележи ръст спрямо най-добрата година преди коронавируса – 2019 година, сочат данните за зимния туристически сезон и прогнозите за летния.

Димитров каза, че тази зима у нас са направени 1,7 туристически регистрации, което е с 24% повече от миналата и с 6% повече от 2019 г. През лятото се очакват 4,8 млн. туристи, което е с 5-7% ръст в сравнение с 2019 г.

„Единственото, което би могло да попречи на летния сезон, е евентуална ескалация на войната в Украйна“, коментира той. Димитров подчерта, че е доволен от рекламната кампания. Рекламираме агресивно българския туристически продукт, като целта е да представяме различните видове туризъм, правим маркетингов микс, каза министърът.

Около 40 хиляди души не достигат в бранша, посочи още Илин Димитров относно проблема с кадрите в сектора. Компенсираме с кадри от Молдова, Украйна, Турция, Шри Ланка и Индонезия - общо около 25 хиляди работници в туризма, посочи той. Министърът уточни, че това решение на проблема е временно и затова държавата търси начини да задържи младите специалисти, изучаващи туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още