IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вендинг автоматите за лекарства – опасни, вредни или необходими

Правилният път е в стимулиране на развитието на аптеки, смятат от фармацевтичния бранш

17:47 | 19.09.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Въвеждането на вендинг машини за продажба на лекарства няма да реши проблемите на хората в малките населени места, а може да доведе до повече проблеми. Правилният път не е в това, а в стимулиране на развитието на аптеки. Трябва да се дотират непривлекателните дейности и да се направи така, че да има фармацевти по малките населени места. Това са част от позициите, изразени от представители на фармацевтичния бранш във връзка с промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които бяха приети на първо четене в Народното събрание.

С измененията се създава правна възможност в населени места, в които има установен недостиг на аптеки, да бъдат поставени автомати за продажба на лекарствени продукти, съобразно регулацията на действащата нормативна уредба. 

Против вендиг машините за лекарства са на практика всички представители на фармацевтичния бранш. Фармацевтите са готови на протест заради приетите на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 

Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара (НАК), изтъкна, че ако във всички 266 общини в България се инвестира в денонощна смяна за аптека, това би струвало на бюджета 59 млн. лв. на година. За сравнение, инсталирането на 266 машини би струвало 1,8 пъти повече само за закупуването им, без инсталирането и поддържането им.

По негово мнение не трябва да се мисли за вендинг машини изобщо, а за подобряване на достъпа на населението до фармацевтични услуги. Това означава, че трябва да се дотират непривлекателните дейности и да се направи така, че да има фармацевти по малките населени места, каза Вълев, цитиран от БТА. Той припомни, че е имало период в миналото, в който е обсъждано създаването на филиали и дефилиращи фармацевти.

Проф. Генка Петрова от Фармацевтичния факултет на МУ-София заяви, че продажбата на лекарства чрез автомати носи риск за пациентите, живеещи в отдалечени и труднодостъпни места, тъй като там живеят основно възрастни хора, страдащи от няколко заболявания и приемащи по няколко лекарства едновременно. Допускането на прием на лекарства за тези хора без консултация с лекар или фармацевт е високорисково и е безотговорност, заяви тя.

Зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз Анжела Мизова обърна внимание, че текстовете в проекта са неясни, не дават отговор какви ще са лекарствата, кой ще обслужва автоматите, а в текста е оставена вратичка по-нататък да се премине и към продажба на лекарства по лекарско предписание чрез автомати. 

Срещу инсталирането на вендинг машини за продажба на лекарства се обявиха от Асоциацията на студентите по фармация. В позицията, разпространена от Управителния съвет на асоциацията, се посочва, че предложението не само застрашава здравето на пациентите, но и обезценява значението на тяхното дългогодишно обучение и професионална квалификация. Според тях този подход е крайно опасен, както за здравето на пациентите, така и за развитието на фармацевтичната професия.

Срещу промяната на закона се обявиха и от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България, които смятат автоматизираната система за продажба на лекарства за опасна.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов посочи, че снабдяването с лекарства не е лесен процес и в никакъв случай не е и безопасен.  

“Заради това фармацевтите учат пет години и половина, заради това има тежки регулации по отношение на аптеките и на какви изисквания трябва да отговарят. Преди да ви отпуснат лекарството, магистър-фармацевт влиза с електронен подпис и верифицира лекарството. Лекарствата без рецепта също имат своите рискове, макар и по-малки", каза той в коментар по темата за Bulgaria ON AIR.

По думите му и в момента има силна регулация на вендинг машините, които са разположени на територията на аптеките. "През тях не може да си купите всички лекарства без лекарско предписание, а една много малка част, която експерти са решили, че е възможно най-безопасна. Вътре няма големи опаковки, няма големи милиграми. Ако има лекарство за хрема, което съдържа псевдоефедрин, наркоманите веднага ще го изкупят от автомата", допълни Костов.

Той поясни, че в автоматите има около 40 позиции - козметика, добавки, медицински изделия, лекарствата са около 20.

Според него правилният път не е във въвеждането на вендинг апарати, а в стимулиране на развитието на аптеки. Отскоро има механизъм, който стимулира развитието на аптеки в малките и труднодостъпни места. И вече има някакъв резултат", коментира той с уточнението, че не може във всяко населено място да има аптека.

Костов припомни, че проблемът с фармацевтите е голям. "Има твърдение, че аптеките не са разпределени правилно, но аптеките следват хората. Там, където има хора, има аптеки“, заяви Костов.

По негово мнение предложението за поставяне на машини за лекарства в населени места без аптеки не е решение. „То е лошо за здравето на хората. Може и деца да пострадат. Това, че само 2% от населението има силно затруднен достъп до лекарства, е добър резултат", подчерта Николай Костов.

Според него зад това предложение се крият лобистки интереси. 

Законопроектът за вендинг машините на “Възраждане”, няма да реши проблемите на хората в малките населени места, а може да доведе до повече проблеми. От “Продължаваме Промяната - Демократична България” настояват законът да не се приема в 50-ото Народно събрание, за да има време за по-широко обсъждане на текстовете с всички заинтересовани страни, пише в позиция на коалицията. В опит за подобряване на предложения законопроект ПП-ДБ предложиха корекции, които да задължават всички лекарства във вендинг машините да са медикаменти без лекарско предписание, както и автоматите да са поставени само там, където наистина липсват аптеки.

Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" коментира, че страховете са неоснователни. Според него няма как в машините да се продават лекарства, които са с рецепта, защото лицензионният режим на тези автомати ще е като при аптеките. Във вендинг автоматите за лекарства ще има само и единствено такива медикаменти, които са без лекарско предписание – аспирин, аналгин и др., каза той, цитиран от БТА.

Оставаме открити за всички работещи предложения, които да допълнят нашата идея за подобряване достъпа на пациентите до лекарствени продукти, коментира Маргарита Генчева от "Възраждане", член на здравната комисия. Генчева подчерта, че един от ключовите моменти в законопроекта е регулацията на вендинг машините за лекарства, които ще бъдат поставени под контрол на Изпълнителната агенция по лекарствата, която се очаква да изготви и регистър. Тези машини ще предлагат само лекарства без лекарско предписание и ще се намират извън помещенията на аптеките, за да осигурят денонощен достъп за пациентите, особено в райони без аптеки.

Тя отбеляза, че и в момента съществуват такива машини в аптеките, но не се контролират ефективно от фармацевтите, което прави аргументите срещу законопроекта несъстоятелни. Освен това, според народният представител от „Възраждане“, много от машините вече са изнесени извън аптеките с мълчаливото съгласие на контролните органи, които разбират, че това е в интерес на пациентите.

Във връзка с предлаганата промяна председателят на здравната комисия в парламента и член на ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев коментира пред БНР, че тази седмица ще бъде свикана работна група в парламентарната комисия по здравеопазване, в която ще вземат участие всички заинтересовани страни и ще обсъдят всички проблеми около текстовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
vasp
преди 1 седмица
Бръкнаха в джоба на лакомите фармацевти ( търговци на лекарства и други ненужни "лекарствени "продукти ) и те неистово се разпищяха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още