IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗП проверява сайтове за търговия с лекарства

Част от медикаментите не са разрешени за продажба в България

17:43 | 18.09.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява онлайн търговия с медикаменти, отпускани по лекарско предписание. Това съобщават от Комисията.

Установени са търговци, които извършват продажби въпреки изричната забрана от закона. Съществуват сайтове, на които се предлагат и продават лекарства, внесени от други държави, като предлаганите лекарствени средства не са разрешени за продажба на територията на България, уточняват от КЗП.

На един от проверените сайтове са открити неверни твърдения, че е онлайн аптека, което означава, че притежава разрешение за търговия с лекарствени продукти онлайн. Това може да остави грешно впечатление у потребителите, че онлайн аптеката е лицензирана и има разрешение да извършва търговия с лекарствени продукти, посочват от КЗП.

Предоставянето на невярна информация е нелоялна търговска практика, поради което Комисията на свое заседание е решила, че е налице такова и търговецът ще бъде санкциониран с до 50 хил. лева. Също така ще получи забрана да заблуждава потребителите в бъдеще.

В края на август КЗП и ГДБОП спряха сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет. 

Проверка установи, че нелицензирана онлайн аптека, управляваща уебсайт, предлага за продажба неразрешени за употреба лекарствени продукти. Със съдействието на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е сезиран доставчикът на хостинг услугата, който е деактивирал достъпа до сайта и е премахнал незаконното съдържание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още