IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фармацевти са в протестна готовност заради вендинг машините за лекарства

Ако се приеме законът в настоящия вид, във вендинг машини могат да се продават и лекарства с рецепта, опасяват се фармацевти

12:28 | 17.09.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Фармацевтите у нас са в протестна готовност във връзка с приетия на първо четене в парламента законопроект, свързан с продажбата на лекарства чрез вендинг машини.

Според представителите на фармацевтичния и аптечния сектор ще се влоши достъпът на пациентите до лекарствени продукти и е възможно неконтролирано разпространение на медикаменти без необходимата консултация.

Законопроектът предвижда хората да имат денонощен достъп до медикаменти без рецепта. Фармацевтите обаче са недоволни, че законопроектът е внесен, без да се иска тяхното мнение.

"Нашето притеснение е, че продажбата на лекарства, за които не се изисква лекарско предписание във вендинг машини, може да прерасне в продажба на медикаменти по лекарско предписание. Притесняваме се, защото има такива коментари в парламента. Това ще доведе до катастрофално положение със здравето на хората”, заяви пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Костов посочи, че към момента в предложения законопроект не е уточнено какво ще се продава във въпросните вендинг машини. „Какво ще се продава в апаратите е въпрос на наредба, която много лесно може да бъде променена. Подозираме, че точно това е и целта – тази наредба да бъде променена впоследствие”, отбеляза Костов.

Той допълни, че се планира вендинг машините да бъдат поставени извън аптеките, а тепърва ще се уточнява кой ще ги зарежда.

"Предстои законопроектът да бъде гледан на второ четене, но аз съм обнадежден, тъй като много от депутатите се изказаха вече против. Те смятат, че това е форма на безконтролна продажба на лекарства и поддържат нашето мнение. Имам надежда, че най-лошото няма да се случи“, каза още Николай Костов. 

"Прочетох мотивите към законопроекта и така и не можах да разбера кои лекарства ще бъдат с улеснен достъп и за кои точно хора. Говори се за труднодостъпни места, но и в момента методиката на НЗОК осигурява възможност и финансиране на фармацевти, които отварят аптеки в такива населени места, включително много сериозно финансиране за денонощни аптеки", каза пред БНТ Любима Бургазлиева, председател на регионалната колегия на Български фармацевтичен съюз-Бургас.

Тя допълни, че в момента е разрешена продажбата на лекарства чрез вендинг машини, но изискването е те да са разположени на територията на аптека.

"Това дава възможност за контрол върху срока на годност, за контрол върху начина на съхранение и възможност пациентът да получи консултация в момента, в който си получи лекарствата. Не сме съгласни с идеята за безразборно поставяне на автомати или разнасянето им с автобуси, защото лекарствата не са вафли. Лекарствата са специалната стока, за която се изисква консултация със специалист, каквито са фармацевтите. В законопроекта не е уточнено какви лекарства ще се продават във вендинг машините и кой носи отговорност, ако там е поставен медикамент или субстанция по лекарско предписание“, каза още Бургазлиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още