IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови болници за рехабилитация ще бъдат създадени в Павел баня и Сапарева баня

НЗОК счита за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране

15:47 | 11.09.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Две нови болници за рехабилитация ще бъдат изградени в Павел баня и Сапарева баня.

Министерският съвет одобри създаването на „Специализирана болница за рехабилитация – М ДИ СИ“ ЕООД, гр. Павел баня, както и на „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация Рилла Мед“ ЕООД, гр. Сапарева баня, пише в решението на служебното правителство.

Болницата в Павел баня ще разполага с общо 100 легла, които ще бъдат разкрити в Отделение по физикална и рехабилитационна медицина. Предвижда се новото лечебно заведение да се разположи във вече съществуваща сграда. Лечебното заведение ще бъде изградено в "сърцето на Розовата долина" между Стара планина и Средна гора, с надморска височина около 828 метра, с наличие на минерални извори и чист въздух, което е и предпоставка за качествено и по-бързо възстановяване на пациентите. Болницата ще има широки полегати алеи за трудноподвижни пациенти, кътове за отдих, стаи с гледка към планината.

Дейностите на отделението по физикална и рехабилитационна медицина ще осигуряват възстановяване и рехабилитация на пациенти след смяна на тазобедрена или коленна става, операции след счупвания и фрактури, коремни операции и други постоперативни състояния, нуждаещи се от последваща рехабилитация. Срокът за реализация на проекта е до дванадесет месеца от приемането на решението на Министерския съвет.

В проекта създаването на „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация Рилла Мед“ ЕООД в Сапарева баня се предвижда в местност „Фризолница“ в Сапарева баня, област Кюстендил, да се построи сграда, 2500 кв.м, със зелени площи от около два дка със срок за реализация до 2030 г. 

Болницата ще разполага с общо 100 легла, които ще бъдат разкрити в четири отделения: отделение по физикална и рехабилитационна медицина - с 20 легла; отделение за продължително лечение по вътрешни болести, кардиология, нервни болести и пневмология и фтизиатрия - с 35 легла; отделение за продължително лечение по хирургия, ортопедия и травматология, акушерство и гинекология и урология - с 35 легла и отделение за палиативни грижи - с 10 легла.

Предвижданото разположение на болницата в подножието на Рила планина в Националния парк „Рила“ с надморска височина около 750 м и наличието на минерални извори в Сапарева баня ще способстват постигането на ефикасно продължително лечение и рехабилитация при пациенти със заболявалия на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, поражения на централната нервна система, гинекологични заболявалия, възстановяване след остри и хронични отравяния със соли на тежките метали и др.

На партерното ниво са предвидени зали за рехабилитация, басейни с минерална вода, кабинети със специализирана апаратура за физикална и рехабилитационна медицина, столова и библиотека.

Съгласно нормативните изисквания, с решението е определен срок от шестдесет месеца, в който управителят на дружеството да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение.

В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според което се счита за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение за сключване на договор с Здравната каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Един Българин
преди 35 минути
Сепарева баня е май единственото населено място с открадната общинска баня и на нейно място Галеви брадърс (или друг мафиот) построиха частен минерален комплекс без да има достъп за гражданите на нормални цени до природното богатство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още