IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

СЗО обяви епидемията от маймунска шарка за извънредна ситуация за общественото здраве

Агенцията прави това за втори път в рамките на две години

22:59 | 14.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Световната здравна организация обяви болестта маймуска шарка за глобална извънредна ситуация в областта на общественото здраве за втори път в рамките на две години след епидемия от вирусното заболяване в Демократична република Конго, която се разпространи в съседните страни, предава Ройтерс.

Извънреден комитет е провел среща по-рано в сряда, за да консултира генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус за това дали епидемията от заболяването съставлява „извънредно положение в областта на общественото здраве, което буди притеснение в международен план“.

Това е най-високото ниво на тревога и цели да ускори проучването, финансирането, международните мерки в областта на общественото здраве и сътрудничеството за сдържане на заболяването.

„Ясно е, че координираният международен отговор е от съществено значение за спиране на тези епидемии и за спасяване на животи“, заяви Тедрос.

Маймунската шарка може да се разпространява чрез близък контакт. Обикновено заболяването протича леко, а смъртните случаи са редки. То причинява симптоми, наподобяващи грипа и пълни с гной рани по тялото.

Епидемията в Конго започна с разпространението на ендемичен щам, известен като clade I. Но нов вариант, clade Ib, изглежда се разпространява по-лесно чрез рутинен близък контакт, включително полов.

Заболяването се разпространи от Конго към съседните страни, включително Бурунди, Кения, Руанда и Уганда, като предизвика действия от СЗО.

„Засичането и бързото разпространение на новия щам на маймунската шарка в източната част на Демократична република Конго, засичането му в съседни страни, които преди това не са съобщавали за случаи на заболяването, и възможността за по-голямо разпространение в Африка и извън нея е много тревожно“, отбеляза Тедрос.

Той заяви, че СЗО е отпуснала средства за непредвидени ситуации в размер на 1,5 млн. долара и планира да отпусне още в идните дни. Планът за реакция на СЗО ще изисква първоначални 15 млн. долара и агенцията планира да призове дарители за допълнителни средства.

По-рано тази седмица водещата здравна служба в Африка обяви извънредно положение заради маймунската шарка на континента, след като предуреди, че вирусното заболяване се разпространява с тревожна скорост, с над 17 хил. предполагаеми случая и над 500 починали тази година, главно сред деца в Конго.

Проф. Дими Огоина, председател на комитета за извънредно положение заради маймунската шарка към СЗО, заяви, че всички страни членки са приели единодушно, че сегашното увеличение на случаите е „изключително събитие“ с рекорден брой случаи в Конго.

Ваксините и промяната в поведението са помогнали да се спре разпространението, когато различен щам на маймунската шарка се разпространи в цял свят, основно сред мъже, които са имали полови отношения с мъже, и СЗО обяви извънредно положение през 2022 г.

В Конго пътищата за разпространение трябва да бъдат изследвани допълнително, съобщи СЗО. Все още не са налични ваксини, въпреки че се полагат усилия това да се промени. Агенцията призова също страните, които разполагат с наличности, да дарят ваксини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 2 часа
тошко железната китка (тuквеник007) , требва да си правиш редовно скрининг за маймунска шарка , че с тези механи дето практикуваш , знаеш ли кой от конго е посетил преди теб там дружинката дет се събирате ... пази се ... знаем , че си хетеро , казвал си ни !! но да не лежиш извънредно в инфекциозното ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още