IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кунчев: Няма сериозни епидемични взривове по Черноморието и във вътрешността на страната

Водата на българското Черноморие е чиста, все повече български плажове печелят "Син флаг", каза главният държавен здравен инспектор

12:13 | 11.08.24 г.
Доц. Ангел Кунчев. Снимка: Антон Станков, БГНЕС
Доц. Ангел Кунчев. Снимка: Антон Станков, БГНЕС

Летния сезон предполага много движение и струпване на хора на едно място, за щастие това лято няма сериозни епидемични взривове, нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на бТВ.

По думите на доц. Кунчев липсата на епидемични взривове показва сравнително добро ниво на хигиена по заведенията за обществено хранене, както и по-високо ниво на здравна култура на самите хора. Доц. Кунчев посочи, че проверките, осъществявани от Българска агенция по безопасност на храните, са много сериозни и очевидно това има ефект, но най-ефективна е грижата, която сами полагаме за себе си. Здравният инспектор каза още, че водата на българското Черноморие е чиста. Всички данни които получаваме, а ние изследваме два пъти месечно всички 68 плажа по нашето Черноморие, резултатите са повече от добри, заяви доц. Кунчев. Той добави, че все повече български плажове печелят и "Син флаг".

Доц. Кунчев предупреди, че салмонелозата е в подем от две-три години в страната. Тук характерното е, че става въпрос за определени региони, във случая Варна и засягане на една ранна детска възраст, обясни още експертът. 

Главният държавен здравен инспектор каза още, че се наблюдава и увеличаване на случите на COVID-19 не само в страната, а в цяла Европа. Хубавото е, че се кара сравнително леко, хората затова и не се изследват и не попадат в тази статистика, посочи доцентът. Този сезон вирусът не засяга чак толкова общото състояние, засегнати са горните дихателни пътища, обясни доц. Кунчев. Симптомите, които експертът обясни, че са характерни за този щам, са сълзене от очите, кихане, продължаваща две-три седмици дразнеща кашлица, течащ нос, болки в гърлото и загуба на обоняние. 

Летните вируси са много, само като видове са 10-15. Ентеровирусите са много, особено в този период, но в голяма част от случаите минават за един-два дни, и то без особено лечение, посочи доц. Кунчев. По-внимателни трябва да бъдем при малките деца, там дехидратацията става много по-бързо, предупреди експертът. 

Темпът на развитие при коклюша намаля значително, До края на миналата седмица регистрирахме 2300 случая в страната, но в сравнение със страните в близост до нас, резултатите ни са добри, каза още доц. Кунчев.

Той предупреди хората, които излизат сред природата, да се пазят от кърлежи, защото те пренасят лаймска болест и се наблюдава ръст на заболелите - два пъти повече от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 11.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още