IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Здравното министерство иска повече легла и психиатрия в бъдещата детска болница

Националната държавна детска болница трябва да отвори врати през 2028 г., каза здравният министър Галя Кондева

11:19 | 06.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министерството на здравеопазването иска да увеличи броя на леглата в бъдещата национална детска болница. Към момента се предвижда тя да разполага с 404 легла, но служебният здравен министър Галя Кондева ще поиска те да се увеличат на 422. Това съобщи Кондева пред bTV.

"В момента с първоначалния доклад, който сме получили от консултантския консорциум, се предвижда да има 404 легла, разпределени в 24 клинични структури", посочи Кондева и отбеляза, че тези легла са постигнати като предложение след подробен анализ от страна на консултантите. Предложението, изпратено вчера, е за 422 легла. Обсъжда се също необходимостта от детска психиатрия, посочи министърът.

По думите ѝ разговорите продължават и до края на месеца ще има широко обсъждане на въпроса.

"Всички действия по строежа на болницата вървят по план-график. Очакваме през август 2028 г. тя да отвори врати", каза още Кондева.

Теренът за детската болница е известен и се върви по график, увери здравният министър. Кондева уточни, че не е викана в ДАНС да дава обяснение за Националната детска болница.

Относно състоянието на болниците министърът каза, че в най-тежко положение е болница "Лозенец". Там нещата излезли извън контрол от края на 2022 г., когато е регистрирана финансова загуба за над 38 млн. лв., а до края на март 2024 г. тя е достигнала 94 млн. лв. В момента се търсят варианти, за да може да се стабилизира финансово лечебното заведение. Това е била и причината за смяна на ръководството на болницата, каза Кондева.

Относно начините на стабилизиране на болницата здравният министър отбеляза, че в момента Българската банка за развитие предлага доста добри условия за кредитиране. По думите ѝ другата възможност е държавна субсидия. Обсъждаме в момента тези възможности, посочи тя. 

Служебният здравен министър коментира и липсата на контрол по отношение на продажбите на райски газ под различни форми. Тя отчете, че проблемът е много наболял и посочи, че са изготвени две нормативни промени относно забраната за продажба на райския газ, която да обхване всички възрастови групи, а не само лицата до 18 години, както е било досега, и от друга страна санкцията да бъде значителна. Подкрепа за нормативните промени е дадена от всички народни представители и изрази надежда те да бъдат приети преди лятната ваканция на депутатите. 

Галя Кондева би останала на поста, ако бъде поканена в следващ служебен кабинет. Тя уточни, че не е говорено с нея да остане здравен министър и не е получила предложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още