IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъдещата детска болница – иновативна, с над 750 медици

Концепцията, предложена от ЕИБ, приоритизира амбулаторната грижа над хоспитализациите

21:14 | 01.08.24 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Концепцията за бъдещата Национална детска болница, който предлага Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), е иновативна и предвижда изграждането на лечебно заведение от ново поколение с нов модел здравни грижи. Засега обаче има пречки и опасения, че българската здравна системата не е готова за това. Това стана ясно от дискусията в парламентарната здравна комисия след представянето на доклада от здравния министър Галя Кондева.

Необходимият брой лекари за бъдещата детска болница е 309, а на медицинските сестри – 454, нужни са още над 260 души помощен персонал, каза служебният министър на здравеопазването.

Предлага се бъдещата детска болница да бъде от трето ниво на компетентност, което ще позволи извършването на сложни диагностични и лечебни процедури. В доклада се предлага в болницата да има 404 легла, от които 344 да са конвенционални, а 25 - за нуждите на неонатологията. Предвиждат се и 35 стаи за интензивно лечение, 38 консултативни зали, 28 стаи за процедури, 62 станции за краткотраен престой, 30 кабинета за дневни прегледи, шест диализни постове, 24 кабинета за инвазивни изследвания, 11 оборудвани кабинети за физикална и рехабилитационна медицина, 18 операционни зали, 25 интензивни легла, пет стаи за ендоскопия.

В областта на спешната помощ в доклада е посочено създаване на два бокса за триаж, една шокова зала, пет аварийни помещения, един склад за лекарства, 11 поста за наблюдение и чакане под наблюдение, един бокс за изолация. Най-много кабинети ще са необходими в областта на травматологията, ортопедията, ревматологията, детската хирургия, пневмологията.

Към момента в структурата на бъдещата детска болница не се предвижда психиатрия, пластично-възстановителна хирургия и лъчелечение. Структурата на детската психиатрия ще остане в Александровска болница, структурата по пластично-възстановителна хирургия ще остане в болница „Пирогов“, а лъчелечение не се предвижда, тъй като то рядко се прилага на деца, каза д-р Кондева.  

Новото в предлаганата концепция е приоритизирането на амбулаторната грижа над хоспитализациите. Предлага се въвеждане на дневна грижа, създаване на дневен стационар, практикуване на телемедицина.

"За да се случи този модел за изтегляне на хоспитализациите в амбулаторната помощ, са нужни промени на модела на финансиране, както и нормативни промени", каза здравният министър. 

Според Кондева този проект е невъзможен без подкрепата на парламента. По думите ѝ основните предизвикателства са свързани с това, че заради някои от предложенията за бъдещата детска болница ще се наложат законодателни промени. Според нея на обсъждане подлежи и какъв ще бъде статутът на лечебното заведение, както и осигуряването на приемственост, тъй като в момента в София има 13 лечебни заведения, предоставящи услуги в областта на детското здраве.

Резерви изказа и проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет на НДБ, според когото този вариант на доклад подлежи на корекции.

Костадин Ангелов от ГЕРБ обърна внимание, че все още не е ясно дали болницата ще е търговско дружество, дали финансирането ще стигне за заплатите на персонала, дали лекарите ще искат да работят в Горна баня. Той поиска допълнителни анализи - за финансирането, за да се види дали болницата не трябва да е ведомствена, за броя легла и за персонала.

Относно осигуряването на кадрите за бъдещата болница Кондева каза, че има достатъчно млади специалисти и Министерството на здравеопазването на този етап не е притеснено, а и до реалното функциониране на болницата има още четири години.

Тя смята, че за справяне с недостига на медицински сестри за следващата учебна година ще бъдат разкрити 1000 места за обучението им. Обмисля се възможността обучаващите се за медицински сестри да бъдат освободени от такси, както и предоставяне на други финансови стимули.

Предстои обществено обсъждане на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 24 минути
До: Tikva007 оня синия си ти в механата... така те сервират! хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 51 минути
До: evlogi: А медалите за по квото там си цвъкнала - полагат ми се олимпийски и световен - къде ще ми го връчиш? На закриването на Олимпиадата, където според изтекъл в либералните медии сценарий, онази дебелата Христоска щели да я бият с розови камшици и да я разпъват на водно легло, а оня синият щял да я ръга вместо с копие в ребрата, с виббрраторр едикъдеси, или на откриването на Евровизия, където брадата жена ще пее *Ода на радостта*?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
evlogi
преди 1 час
Ми ей го на под номер едно се разписал един д3бил, който с коментара си е точно едно ярко потвърждение на това,което е писал за балканските папуаси. Папуас от най-висока световна класа, така да се каже папуас олимпийски и световен шампион по пр0стотия, гордост за кремълската школа за примитивни опорки, достоен за златен медал, връчен му от вечно нетрезвата говорителка на МвнР на РФ Захарова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 час
*Концепцията за бъдещата Национална детска болница, който предлага Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), е иновативна и предвижда изграждането на лечебно заведение от ново поколение с нов модел здравни грижи. Засега обаче има пречки и опасения, че българската здравна системата не е готова за това.* - И какво му е толкова невиждано-иновативното на европейското детско здравеопазване, за което балканските папуаси трябва толкова да се готвят, освен смяната на пола на децата в най-ранна възраст?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още