IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британски пунктове за фитосанитарен контрол за милиони напразно чакат товари от ЕС

Едно от пристанищата е похарчило 2,3 млн. паунда за нови съоръжения, през които за четири месеца са минали едва два товара

15:13 | 29.07.24 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP

Години след Brexit Великобритания най-накрая въведе фитосанитарния контрол за стоки от Европейския съюз през тази пролет. Оказва се обаче, че очакванията на предишните управляващи, че това ще предизвика скупчване по границите, не се оправдават. Консерваторите насърчиха изграждането на допълнителни съоръжения, за да гарантират, че опашки няма да има.

Politico разказва обаче, че за тези съоръжения са похарчени милиони, а стоят празни в очакване на камионите с храни и селскостопански продукти от ЕС. Пример за това е пристанището в Пул, където през април заработи такъв пункт, коствал 1,8 млн. паунда на местните власти и още 500 хил. паунда на оператора на пристанището.

От тогава до сега през този граничен пункт са направени само две проверки. Съоръженията за фитосанитарен контрол, заемащи 2 хил. кв. м, могат да бъдат използвани за игра на баскетбол, коментира на шега директорът на пристанището. Празни стоят хладилни камери, лаборатории и зали за инспекции - пристанището се оказва едно от най-добре оборудваните за проверките, но и съвсем слабо натоварено.

Не по-добро е положението в съседното пристанище Портсмут, което е сред предпочитаните места за преминаване на тировете. На него още през 2022 година бяха изградени съоръжения, в които да се извършват по 80 проверки на ден.

Пунктът не работеше две години, след като Лондон на пет пъти отложи въвеждането на контрола върху вноса на селскостопански и животински стоки от ЕС. Реалността днес е, че през Портсмут минават 2-3 доставки на ден, или общо към 80, но на месец.

За да бъде пригодено пристанището за фитосанитарния контрол, правителството отпусна 17,1 млн. паунда безвъзмездна помощ. Допълнително и местните власти предоставят още 6 млн. паунда. И това е във времена, когато Великобритания търсеше пари за ремонти на училища и в подкрепа на здравната система.

Подобни пунктове обикновено успяват да се самоиздържат от таксите, които налагат на преминаващите. Според оценките на пристанището в Пул обаче тази година ще трябва да платят от своите джобове 50 хил. паунда разходи по съоръженията.

Опасенията са, че ситуацията ще се влоши още повече с правителството на лейбъристите - новият премиер Киър Стърмър даде сигнали, че се подготвя ново споразумение с ЕС и контролът може да бъде отменен.

В Министерството по околна среда, храни и аграрни отношения пък отбелязват, че защитата на биоразнообразието във Великобритания е един от основните приоритети на правителството и институцията работи с граничните служби, за да гарантира ефективността на работата им.

Операторите на пристанищата искат само едно от правителството - яснота, пише в заключение Politico. Пристанищата са добри в планирането, но имат нужда от дългосрочна визия какво ще се случва по границите, категорични са те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 29.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още