IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

STADA: Българите са с най-ниското доверие към конвенционалната медицина в Европа

Донякъде това е парадокс, защото през пандемията бяхме една от малкото държави с ръст на потреблението на антибиотици, посочва Стефан Динев, генерален мениджър на STADA Bulgaria

17:27 | 12.07.24 г.

Според проучване България е с най-ниския резултат в цяла Европа като доверие към конвенционалната медицина. STADA провежда проучване в 23 дръжави с над 2000 респонденти във всяка, като резултатите показват настроенията на българите, това коментира Стефан Динев, генерален мениджър на STADA Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Други данни от изследването показват, че нивото на удовлетвореността на българите от здравната система не е положително, като страната ни е на пет места от дъното.

Проучването на STADA се провежда за десета година. Целта е да разберат нагласите, страховете и настроенията хората. Гостът обясни, че това проучване дава основа за стартиране на диалог, който е нужен, тъй като се наблюдава голям дисбаланс в здравната ни система.

Проучването представя въпроси по 7 основни теми: отношението на хората към конвенционалната медицина, нивото на удовлетвореност към здравната система в страната, отношението към дигиталните технологии и изкуствения интелект, отношение към психичното здраве, грижата за себе си и външния вид.

Според данните българите са с най-ниското доверие към конвенционалната медицина.

„Виждаме най-ниския резултат в цяла Европа като доверие към конвенционалната медицина. Но до някаква степен е парадокс, защото по време на пандемията ние бяхме една от малкото държави в Европа, която имаше ръст на потреблението на антибиотици. От една страна, българите не вярваме в конвенционалната медицина, сравнено с останалите държави в рамките на проучването, от друга гледна точка, за съжаление, употребяваме антибиотици по повод и понякога и без повод“, коментира Динев.

Той допълни, че българите имат и уклон към хомеопатия и така наречените „народни“ форми на лечение, което може да се обясни с културните нагласи в обществото ни и недоверието към фармацевтичната индустрия. Гостът обясни, че тук идва ролята на фармацевтичните компании да направят всичко възможно да възстановят доверието на хората към сектора.

Целия разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 12.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още