IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се върне ли предишният модел за фармацевтите за плащане на медикамент?

Как ще се осигурят средства за лекарства, след като безплатните медикаменти за сърдечно-съдови лекарства изядоха бюджета на НЗОК, коментира Аделина Любенова

23:55 | 08.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Фармацевтите настояват да се върне предишният модел на плащане не на рецепта, а на медикамент, след като Здравната каса предприе и разпореди промяна в здравното осигуряване, което демотивира фармацевтите. Това обяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Инициативен комитет на магистър-фармацевтите Аделина Любенова.

Миналата седмица фармацевти протестираха заради промените в Наредба 4, които предвиждат всички лекарства на един пациент да бъдат прехвърлени върху една рецепта. Досега лекарите можеха да изписват до три лекарства на рецепта, за което аптеките получаваха такса за обработка за всяка от тях.

„42,5 млн. лева трябва да се осигурят в Здравната каса до края на годината, за да се продължи решението в Позитивния лекарствен списък след 1 април“, припомни тя развитието на казуса и направи сравнение, като посочи, че  сумата за лекарствени продукти през януари е била 6,507 млн. лева, през февруари – 6,310 млн. лева, през април скача на 15,500 млн. лева, а през май - на 14,375 млн. лева.

„Лекарствата, които са отпуснати през януари от 6,597 млн. лева през януари са отишли на 15,544 млн. лева през април заради тези реинбунсирани лекарства“, пресметна Любенова. И поясни, че след промените електронните рецепти са се увеличили от 470 хиляди в началото на годината на 1,4 милиона, а броят на пациентите расте от 372 хил. на 802 хил. „Фармацевтите стават гара разпределителна. Това, което смятаме за справедливо, е да се преосмисли цялата ситуация и да се върне предишният модел, който беше преди промяната", настоява Любенова и смята, че тя не е и в полза на пациентите.

"Напрежение има, целта на тези протести беше не пациентите да останат без лекарства, а да се фокусира обществеността към този съществен проблем. На 1 април аптеките получиха писмо от здравноосигурителните каси, в което им беше казано, че те трябва да отпускат лекарствата, които са за сърдечно-съдови заболявания, 100% безплатно. Това беше заради политическия пиар, тогава се спореше дали ще има ротация, или няма да има, само че в цялата тази ексцесия, която се получи, никой не попита фармацевтите дали това е възможно и дали има пари за това в Здравната каса", припомни председателят на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите.

 Аделина Любенова обясни, че сега средства няма, защото парите за тези лекарства „изядоха бюджета на НЗОК до края на годината“. Тя е на мнение, че при тази „лоша прогноза не се прави нещо за хората“, не е преценено дали са гласувани такива пари в Здравната каса и дали бюджетът го позволява.

„Пациентите бяха заблудени, защото трябваше да си сменят терапиите. Аз го наричам спекула с културата на бедността на хората. Ако в един момент те са се лекували с едни комбинирани препарати, които са много по-ефикасни и по-безопасни, те отидоха да потърсят рецепти, които да са с препаратите, които са безплатни. И ако преди фармацевтът е отпускал за една хипертония три лекарствени продукта, които са комбинирани, сега отпуска 16, защото са безплатни“, поясни Любенова. И потвърди, че съвременната медицина се бори за това пациентът да приема по една таблетка на ден, а не три пъти по три.

"За съжаление, България е лидер по сърдечно-съдови заболявания, но така ли ще се лекуваме, като увеличаваме приема на монопрепарати“, риторично коментира магистър-фармацевтът.

По думите на Любенова сега замерят аптеките с „тези 5 лева“, което е „много грозно“, и вече е причина до този момент да фалират десет аптеки.

Ще се стигне до това, че колеги ще се откажат от този договор със Здравната каса, предупреди тя и съобщи, че досега са внесени над 500 негативни становища, но няма никакъв резултат.

„Не обвиняваме Здравната каса, нито когото и да било. Ние просто казваме, че не сме съгласни, защото аптеката е здравно заведение, в което се съхраняват, отпускат и консултират тези лекарства. Как да се консултират тези 16 лекарства? Проблемът е в липсата на пари. 42 млн. лева трябва да се осигурят до края на годината, за да може да продължи тази промяна, която е настъпила след 1 април", отбеляза магистър-фармацевтът.

Кога ще има скринингови програми, профилактични прегледи и безопасна терапия, за които ще са ясни средствата?  Защо надзорът на НЗОК не е пресметнал, че парите няма да стигнат след реинбунсирането на лекарства, а и Министерството на здравеопазването няма да го разреши? Защо фармацевтите не подкрепят проектозакона за здравното осигуряване, внесен от „Продължаваме промяната“?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 09.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още