IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската банка за развитие ще подкрепи държавни и общински болници

ББР може да отпуска дългосрочно финансиране до 90% от инвестициите или от размера на одобрената бизнес програма

18:12 | 04.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: МИР
Снимка: МИР

Българската банка за развитие ще подкрепи държавни и общински болници. Това съобщи министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов на среща с ръководствата на общински и държавни лечебни заведения, с над 50% държавно участие в капитала, и представители на Министерството на здравеопазването.

Възможности за подкрепа на държавни и общински болници ще се търсят от ББР, от Фонда на фондовете, по европейските програми „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

ББР разработва нова програма в подкрепа на лечебните заведения в страната, с чието финансиране те ще правят инвестиции в подобряване на инфраструктурата и медицинското оборудване, така че да се повиши обемът и качеството на предоставяните медицински услуги.

За финансиране могат да кандидатстват и лечебните заведения, обект на национална политика за оздравяване и развитие, които изпълняват дейности по Плана за преструктуриране и устойчиво развитие.

ББР може да отпуска дългосрочно финансиране до 90% от инвестициите или от размера на одобрената бизнес програма, като осигури средствата за закупуване на медицинска техника и за реализиране на дейностите по ремонт и обновяване на болничните заведения.

Предвидена е възможност и за ползване на кредитна линия за оборотни нужди за покриване на текущи задължения към контрагенти.

Болниците ще имат достъп и до близо 442 млн. лв. чрез финансовите инструменти по Програмата „Развитие на регионите“ 2021-2027, които се изпълняват от Фонд на фондовете. В момента във Фонда се разработват и финансови инструменти за енергийна ефективност. Болниците могат да използват и услугите на Европейските цифрови иновационни хъбове, финансирани по европейските програми. Програмата за сътрудничество за иновации и трансфер на знания и технологии, ще ги подпомога с безвъзмездна финансова помощ до 30 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още