IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената за изпълнение на е-рецепта не може да надхвърля стойността на лекарствата в нея

НЗОК ще проверява трудовите договори на работещите в болниците, предвиждат нормативни промени

15:20 | 04.07.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Таксата за изпълнение на електронна рецепта за напълно платените лекарства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да може да надхвърля стойността им. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), публикувани за обществено обсъждане.

Причината за промяната е в разделянето на терапиите, като всяко лекарство се изписва на отделна рецепта след влизането в сила от 1 април на повишеното ниво на реимбурсиране на медикаментите за сърдечносъдови болести.

Целта на предлаганата промяна е да се ограничат разходите на НЗОК за дейността на аптеките по отпускането на тези медикаменти.

Промяната във финансирането на таксите за напълно платените лекарства се налага заради преразхода на Здравната каса по това перо. Към края на юли НЗОК ще е изразходвала целия си бюджет за годината от над 30 млн. лв., а за останалите месеци до края на годината за тази такса ще са нужни още над 41 млн., мотивират се от здравното министерство.

В същото време фармацевтите настояват да получават адекватно финансиране за работата си. Това е и причината за протеста на фармацевтите, които протестират втори ден и заявяват, че ще се откажат от договор с НОЗК.

Министерството на здравеопазването предлага и възможност Здравната каса да приема еднолично правила, по които да работи с аптеките. Ако до 1 декември т.г. Българският фармацевтичен съюз не съгласува условията и реда за сключване на индивидуални договори, Надзорният съвет ще ги приеме със свое решение, пише в проекта.

Предлага се и промяна в Закона за лечебните заведения, според която Областната здравна карта и Националната здравна карта ще трябва да съдържат конкретните потребности от лекари и лекари по дентална медицина по специалности и специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ за осигуряването на достъп на населението до медицинско обслужване и в болничната медицинска помощ за всички области.

НЗОК да може да проверява трудовите и осигурителни договори на работещи в лечебни заведения за болнична помощ, предвиждат още промените в Закона за здравното осигуряване, публикувани за обществено обсъждане.

Предложението е във връзка със съществуващото в момента законово изискване основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти в болниците да са не по-малко благоприятни от предвидените в колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още