IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обществените поръчки няма да бавят изграждането на детската болница, уверяват властите

Срокът за построяването й е 2028 г.

21:15 | 01.07.24 г.
На терена в кв. Горна баня, министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева провери напредъка на дейностите по събарянето на старите сгради и разчистването на терена на Националната детска болница. Снимка: БГНЕС
На терена в кв. Горна баня, министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева провери напредъка на дейностите по събарянето на старите сгради и разчистването на терена на Националната детска болница. Снимка: БГНЕС

Няма да има забавяне на изграждането на бъдещата детска болница заради обществени поръчки. Това каза служебният министър на здравеопазването Галя Кондева, която заедно със служебният премиер Димитър Главчев посети терена в софийския квартал "Горна баня", избран за строителство на бъдещата национална детска болница, за да инспектират разчистването му от съществуващите сгради, предава БТА.

Темповете по разрушаването на сградите са ускорени, добави тя и посочи, че останалите дейности са по плана, който беше представен преди време пред Министерския съвет. По думите ѝ разрушаването на съществуващите сгради се очаква да приключи до три-четири месеца, а срокът за построяването на болницата е 2028 г.

До 20 юли тази година се очаква да бъде получено предложението на Европейската инвестиционна банка за структурата на детската болница.

Продължава обсъждането с Обществения съвет за бъдещата детска болница за осигуряването на кадри за лечебното заведение. Според Кондева ще има достатъчно медицински специалисти.

Влатко Глигоров, директор на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, посочи, че изпълняват взетите през февруари 2024 г. от парламента решения да се ускорят темповете на строителството и целият процес да бъде максимално прозрачен. Всички документи са публикувани на сайта на компанията и всеки има достъп до тях, посочи той.

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че все още не е получил становище от ДАНС, която той сезира, след като на 30 април 2024 г. Министерският съвет реши да одобри проект за строеж на болница „Мама и аз“, а ден по-късно решението беше отменено. Седмица след това премиерът Главчев възложи на ДАНС да провери случая с проекта за частна болница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още