IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изкуственият интелект извежда здравеопазването на ново ниво

Технологиите в медицината се фокусират върху превенцията и лечението в ранен стадий, посочи предприемач

14:56 | 24.06.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

С появата на изкуствения интелект възможностите в сектора на здравеопазването отиват на друго ниво, защото ако до момента секторът се е движил с едно темпо, с изкуственият интелект той се ускорява многократно. Това каза Александър Милев, изпълнителен директор на Proxiad SEE, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria. Повод за гостуването на Милев бе създаденото дружество Proxiad Health Tech.

„Много неща, които преди са изглеждали невъзможни, сега са напълно реалистични, а голяма част от нещата са вече факт и са налични. Много хора си мислят, че те са в бъдещето, но те са настоящето", коментира той.

Здравеопазването и технологиите, свързани с него, са необятен океан от възможности и тепърва предстои развитие в много различни посоки - по отношение на принципи на лечение, измисляне на нови лекарства, скъсяване на времето, подобряване на качеството, каза още гостът.

"Ние правим комуникацията между различните устройства в медицината, например хардуерни устройства - апарати за обдишване, за следене на различни жизнени показатели, ехографи и т.н. Данните се събират и агрегират и впоследствие дават смислени препоръки на лекарите, както и нотификации и напомняния, които могат да са изключително ценни за медицинските лица и кадри", обясни събеседникът.

Имаме нишова експертиза, която е рядко срещана на пазара и обикновено клиентите са тези, които ни търсят чрез запитвания, каза събеседникът. 

В Proxiad за региона работят 250 души в България и Северна Македония, сподели предприемачът, "като сме част от по-голяма френска група, която наброява 1300 служители, а в сектора на здравеопазването в момента имаме 45 души, които работят по няколко проекта".

В развитието на медицината и технологиите в момента много голям фокус е превантивната медицина и лечението на заболяванията в съвсем начален стадий на развитие. Устройствата, които следят различните жизнени показатели, включително и смарт часовници, пръстени, гривни за мониторинг, могат да бъдат много точни, а освен това те непрекъснато се подобряват, допълни Милев.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още