IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма започната процедура за промяна в проекта за изграждане на детската болница

Чакат се становища от ИА „Медицински надзор“, НЗОК и Български лекарски съюз необходима ли е болница в Казичане, съобщи здравният министър

22:32 | 14.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Няма започната процедура за промяна в проекта на частния инвеститор за изграждане на болница "Мама и аз". Това съобщи в Добрич служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, цитирана от БТА. Тя посочи още, че по казуса с детската болница към момента има досъдебни производства, които трябва да се изчакат, за да се вземе някакво решение.

„От „Търговска лига" заявиха, че искат да се направи промяна, но на този етап все още нямаме започната процедура по тяхното желание. Променен проект от фирмата до нас не е стигал“, уточни здравният министър.

Д-р Кондева коментира и дали е имало натиск от страна на Обществения съвет да се оттегли разрешението за започване на детската болница „Мама и аз“. „Министерство на здравеопазването излезе с официално съобщение по казуса. Там е посочено, че Общественият съвет е консултативно звено към министъра на здравеопазването, създадено с цел прозрачност на процеса, за да има спокойствие в обществото чрез комуникацията между нас с тях, обясни тя и добави, че досега са се провели няколко срещи, които определи като „много конструктивни“.

По думите ѝ, уточнен е начинът, по който ще се координира работата на национален екип между Министерството на здравеопазването, Обществения съвет и Здравната инвестиционна компания „Детско здраве“ за контрол върху проекта. Д-р Кондева потвърди, че се налага одобрение и актуализиране на правилата, по които ще се работи.

По темата за болницата в Казичане, която също е на „Търговска лига“, здравният министър съобщи, че са далеч от момента за издаване на разрешение за функциониране на болницата. "В момента сме в етап на оценка на необходимостта от извървяване на всички нормативни пътища до получаване на съгласувателни становища. Така че сме още далече от момента за разрешение, тъй като не сме получили нищо официално от институциите, които трябва да се изкажат има ли необходимост от създаване на такъв тип лечебно заведение", добави тя. Чакат се становища от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Националната здравноосигурителна каса, Български лекарски съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 15.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още