IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как климатичните промени засилват бедността и икономическото неравенство

В България 46% от хората попадат в групата на лятната енергийна бедност, каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве

15:51 | 07.06.24 г. 6
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Изменението на климата ще засили съществуващата бедност, както и икономическото неравенство по света. Проучване на Националния център по обществено здраве показва връзка между бедността и климатичните промени.

"Връзката между климатичните промени и бедността е пряка. Бедните са по-уязвими на метеорологичните бедствия. Глобалният юг е по-беден, Глобалният север е по-богат", обясни пред Bulgaria ON AIR Зорница Спасова от центъра.

По думите ѝ се очаква към края на века около 1 млрд. души да загинат заради покачването на температурите, дори да е с градус и половина. 

„Ще се увеличи неравенството. Много хора от средната класа ще изпаднат към бедната класа", коментира гостът. И обясни, че в момента бедните се защитават само по отношение на мерките за смекчаване на климатичните промени, но не и за адаптация.

Терминът лятна енергийна бедност се появи едва преди няколко години и означава невъзможност да се поддържа комфортен домът в горещините. Средно в ЕС 19% от хората попадат в тази група, а в България са 46%, или две трети от бедните. Според експрета са необходими мерки на държавно ниво, защото е неглижиран проблем за разлика от мерки за енергийно бедните през зимата.

Спасова пита защо например властите у нас не предвиждат закупуване на климатици на хора, които са от уязвимите групи. „70% от бедните у нас нямат климатици в домовете си. Най-добри резултати дава предварителното добро градоустройство", коментира още събеседникът.

 

Експертът посочи, че зимната смъртност превишава лятната, но със затоплянето на климата ще намалее в малка степен зимната и ще се увеличи лятната смъртност. "Изхвърлянето в атмосферата на толкова голямо количество въглероден диоксид от изкопаемите горива няма как да бъде компенсирано дори и със залесяване. Закъсня Зеленият преход, но не трябва да спираме усилията", посочи още Спасова.

Тя смята, че на национално ниво трябва да се създаде План за защита на населението от горещи вълни. Такъв план не съществува, а има ръководство от страна на Световната здравна организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 месец
Климатиците били малко, кайш? А това, че всеки климатик работи като печка от поне 2 kW и топли директно атмосферата, като допринася за увеличението на температурата, на тая експерТЪ не ли й идва на ум? И тук иде реч за милиони климатици. Фотоволтаиците вършат същата работа, нагрявайки се от силното слънце над 100*С. Ветрените мелници променят въздушните потоци не само на местно ниво. Ама това нямало значение. Единствено важен е "зеленият хайвер". Точка по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 месец
Тая експерд дали е чувАла, че изхвърляните газове от вулканите, включително и този пуст СО2, са хиляди пъти повече от генерираните от цялата човешка дейност? Подводните вулкани са хиляди. Основната част от СО2 се намира в океанските води. Сериозни учени, а не такива лапацала, доказват, че в миналите периоди температурата е изпреварвала увеличението на СО2 в атмосферата с около 500 години, а не обратното. Но в силово налагащото се мракобесие важни са многото милиарди, а не каква е реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
giorgiacoffee
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
cyclop
преди 1 месец
"Изхвърлянето в атмосферата на толкова голямо количество въглероден диоксид от изкопаемите горива няма как да бъде компенсирано дори и със залесяване" - само с директно насипване на трилиони в широко разтворените диpрници на организаторите на клаймътченч ГРАБЕЖА ще "помогне" да оправим времето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
cyclop
преди 1 месец
"1 млрд. души да загинат заради покачването на температурите"... А ако паднат температурите, десет милиарда ще загинат... Дрън дрън клаймътченч булшит спам пропаганда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
aldy
преди 1 месец
Как задължителната търговия със "зелен хайвер" засилва бедността и икономическото неравенство и защо толкова усилено ни набутват в нея? Не е ли точно с тази цел? Защото новите Остап Бендеровци просто продават въздух, под предлог, че "спасяват" климата. Забележете - не спасяват хората, те са вредни, а спасяват климата. Нищо, че климатът на Земята от милиони години винаги е имал променлив и цикличен характер. Но парите от въздуха са си като парите от "вредните" фреони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още