IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: 60% от българите подкрепят нова частна болница с педиатрично отделение

Около 80% считат, че детските болници, клиники и отделения са недостатъчни, сочи социологическо проучване

16:35 | 05.06.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Близо 60% от българите биха подкрепили изграждането на частна болница със специализирано детско отделение. Това показва сондаж на "Галъп интернешънъл болкан" във връзка с нашумелия случай със спирането на разрешението за строителство на нова частна многопрофилна болница в София с детско отделение “Мама и аз”.

Изследването е проведено от 28 май до 3 юни сред 1204 пълнолетни граждани под формата на интервю.

Общественото мнение в съотношение близо две към едно е за реализация на такъв проект. Социолозите отчитат високата степен на заинтересованост (две трети свидетелстват за информираност) на хората по този случай.

Около 80% от българите считат, че детските болници, клиники и отделения са недостатъчни, независимо дали те са част от многопрофилни болници или самостоятелни лечебни заведение. А сред родителите с деца този процент е още по-висок.

Качеството на медицинското обслужване в страната се оценява твърде различно в зависимост от това дали болницата е държавна/общинска или частна. Частните болници се оценяват над два пъти по-добре, отколкото държавните. Те са и отчетливо предпочитани при лечение с направление.

Източник: "Галъп интернешънъл болкан" Източник: "Галъп интернешънъл болкан"

Независимо от масовото предпочитание за прегледи и лечение в частни болнични заведения, огромното мнозинство от пълнолетните българи се обявява за здравеопазване при запазване на настоящата система за наличие на избор между държавна или частна болница, една пета от анкетираните са за само държавно здравеопазване, като това са основно хора в трудно материално положение.

Две трети от българите са запознати с факта на висока детска смъртност у нас в сравнение със средните показатели за ЕС, като сред хората с малки деца степента на притеснение от този факт е много голяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
53a88c6dbc
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още