IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата отпуска първоначални 100 млн. лв. за националната детска болница

Служебният кабинет одобри график за дейностите по изграждане на национална детска болница, съобщи Людмила Петкова

14:04 | 05.06.24 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство одобри график за реализиране на дейностите по изграждане на Националната многопрофилна болница за активно лечение на деца в София. Графикът включва необходимите дейности и сроковете за изпълнение. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният министър на финансите Людмила Петкова.

От държавния бюджет са осигурени 100 млн. лв., които са първоначално финансиране по разчистване на терена, за проектиране и за други дейности, посочи Петкова.

С Европейската инвестиционна банка е сключено споразумение за безвъзмездна помощ за осъществяване на консултантски услуги. Услугите ще бъдат предоставени от избран от Европейската инвестиционна банка белгийски консорциум, който ще изготви три стратегически документа по отношение на структурата, функциите и необходимото оборудване и обзавеждане на болницата, каза още Петкова. 

В началото на септември предвиждаме да стартира процесът по проектиране, провеждане на обществена поръчка за проектиране на болницата. След това, от 2025 г., да започне и строителството на Националната детска болница, уточни финансовият министър.

Петкова увери, че необходимите средства за изграждане на болницата ще бъдат предвидени в Закона за държавния бюджет за България за 2025 г., както и в средносрочната бюджетна прогноза. Те ще включват средствата, необходими за строителството на болницата, както и за необходимото обзавеждане и оборудване.

Здравният министър Галя Кондева уточни, че по план се предвижда детската болница да бъде готова през май 2028 г.

Припомняме, че на 1 юни започна разчистването на терена, определен за изграждане на национална детска болница в столичния район Горна Баня. Изпълнителният директор на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ д-р Влатко Глигоров посочи, че премахването на съществуващите сгради ще отнеме седем месеца, като ще се започне от опасните елементи по фасадите и покривните структури и ще завърши с разрушаването на основите на старите постройки. Така в началото на следващата година вече ще има готовност за проектиране и строеж. 

В средата на юни се очаква първият доклад от Европейската инвестиционна банка, а през юли и оценката на необходимия капацитет на бъдещата детска болница.

В началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев посочи, че кабинетът полага усилия за съкращаване на сроковете по изграждането на детското лечебно заведение. „Не имитираме активност, а искаме реални дейности. До последния ден на това служебно правителство ще следим какво се случва по този проект, а той е приоритетен“, каза Главчев.

"Работим усилено за съкращаване на всички срокове, като ги изтегляме максимално. Това изисква много работа и по-голям капацитет, не само в „Здравната инвестиционна компания за детска болница“, но и също така в Министерството на здравеопазването", заяви д-р Влатко Глигоров, цитиран от БТА.

Глигоров каза, че първоначално най-оптимистичният срок за завършването на болницата е бил четири години от започване на първоначалните строителни дейности с разрушаване и обезопасяване на терена. В момента новият план съкращава този период с девет месеца. Това е добър успех и най-оптимистичният вариант, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
53a88c6dbc
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 1 месец
Имам дъщеря на 9 години.Готов съм да се обзаложа,че за абетуриентския и бал тази болница няма да е готова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още