IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли изкуственият интелект да подобри качеството на здравеопазването

Изкуственият интелект ще поставя диагнози за секунди, казва д-р Стойчо Кацаров

14:44 | 03.06.24 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В бъдеще изкуственият интелект ще промени начина на живот не само в медицината - той ще поставя диагнози. Технологията е още в "кърмаческа възраст" и не трябва да се страхуваме от нея, защото може да ни бъде само от полза, ако я използваме разумно. Това коментира бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

"Може ли изкуственият интелект да остави без работа лекарите?" е темата на тазгодишния конкурс на Центъра за защита правата в здравеопазването. На него се отличават добрите студенти по медицина представили се успешно по тази тема.

"Изкуственият интелект може да прави анализ на огромни бази данни, което е полезно при направата на нови лекарства. Навлизането му в сфери като медицината ще породи маса нови въпроси, свързани с етиката и юридическата отговорност, ако има грешка - кой е отговорен за обезщетение, санкция. Не можем да изключим, че и той може да сгреши. Това са въпроси, които трябва да бъдат правно регламентирани", добави бившият здравен министър.

Кацаров посочи, че в България все по-масово навлиза роботизираната хирургия, въпреки че в момента участва лекар. Очакванията му са след време да отпадне необходимостта от присъствието на лекар по време на манипулациите. 

Студентът по медицина Нели Стойкова сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че за участието си в конкурса "Може ли изкуственият интелект да остави без работа лекарите?" е акцентирала върху големия напредък на технологиите, но и това, че не могат да заменят ролята на лекаря, който вдъхва увереност на пациентите.

"Изкуственият интелект е полезен в стандартни медицински процедури, които могат да се улеснят. Използвам изкуствен интелект на ежедневна база в момента, наблюдавам какво се случва, ще бъде по-усъвършенстван, надявам се да бъде в полза на всички лекари", каза студентът по медицина. 

Стойчо Кацаров коментира заплатите на медиците у нас. Според него не властите трябва да определят възнагражденията, а пазарът на труда. 

"Размахват се предизборни лозунги за заплатите. Свободната стопанска инициатива е издигната в конституционен принцип, заплатите се определят от пазара на труда и всеки получава, каквото е заслужил. В България има немалко лекари, които получават няколкостотин хиляди лева годишен доход. Ако останем без лекари, пазарът ще дава по-високи заплати, за да ги върне", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 месец
Конкретно за България опита ми е че chat GPT е много по-добър от 90% от лекарите като достоверност и изчерпателност на информацията. Също е по-мотивиран от 90% :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
penman
преди 1 месец
Със сигурност изкуствения интелект ще е 100 пъти по-добър в диагностицирането от нещастника Стойчо Кацаров, който преди доста години "избута" следването си по медицина, но никога не е работил като лекар, защото почти веднага се впусна в много по-благодатна сфера - политическата, където далаверите ги умее доста добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
aida5
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 месец
изкуственият интелект ще бъде инструмент ... можеш да работиш с cad/cam система , вървиш напред , кат се оправяш само с линийка и рапидограф , пcyваш държавата , управниците , стъбищата и шоколада ... можеш да работиш с drufelCNC вървиш напред , кат можеш само ръчката нагоре-надолу на фрезата гърбиш да връзваш кофражи некъде и пcyваш държавата , управниците , рептилите и масони , които ни спират да се развиваме като народ ... еее , едно време лимонадата и баничката колко беха ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още