IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Шарков: Ще се търсят начини за допълнително финансиране в здравеопазването

Към края на годината може да е необходима актуализация на бюджета на НЗОК, каза икономистът

12:10 | 03.06.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В следващите няколко години все повече ще се търсят начини за допълнително финансиране в здравеопазването, защото приходите във фонда от здравни вноски се оказват все по-недостатъчен източник за покриване на разходите в системата. Възможно е да е необходима актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към края на годината. Това коментира пред БНР здравният икономист Аркади Шарков.

"Към момента разходите (на НЗОК, бел. ред.) се очаква да изпреварят това, което има в резерва като пари, с които може да се компенсира бюджетът на касата. Почти два пъти по-големи са разходите от резерва", посочи икономистът.

Той коментира и планирания от медиците протест на 6 юни. Причината е несъгласието им с разпределянето на средствата за увеличение на заплатите.

Според Шарков до изборите такива совалки ще има, включително от служебната власт. "Когато говорим за икономическата част, трябва да говорим и за бюджета на държавата, и за това дали самият бюджет на министерството може да понесе такива разходи към момента, особено в предизборна обстановка", отбеляза той. Според него бюджетът ще може да ги понесе, но въпросът е кога ще се наложи актуализация. Същото важи и за бюджета на НЗОК, добави експертът.

"Всичко отново се свързва с прогнозиране какви ще са бъдещите разходи и впоследствие какви ще бъдат бъдещите приходи на лечебните заведения“, каза Шарков.

Той е категоричен, че увеличението трябва да бъде съобразено с възможностите на бюджета на Министерството на здравеопазването. Въпросът е какво може да направи държавата в следващите месеци, добави здравният икономист. Темата е политическа, но преди това е финансова и икономическа, смята той. 

По думите му при преговорите, които предстоят днес, е важно да се уточни дали увеличението ще е брутно или нетно. Аркади Шарков подчерта, че не трябва да се забравя, че обстановката е предизборна. "Правителството, въпреки че е служебно, може да има политически елементи и е способно да направи различни реверанси", посочи Шарков.

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева събира днес Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, на което ще бъде обсъдено сключването на нов Колективен трудов договор. Целта е да бъде обсъдено сключването на нов Колективен трудов договор.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването предложи преди дни минималните прагове от 2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар да са в сила още една година. Това са стойности от изтеклия през април Колективен трудов договор за здравеопазването. От КНСБ обаче не са съгласни с фиксирането на такъв срок в условията на трудно случващи се преговори с работодателите.

От Българския лекарски съюз и от КНСБ не са съгласни с идеята размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 месец
Имам познати доктори и като седнем на маса, все им честитя по милирард повече по НЗОК, година за година. Те само вдигат рамене и викат: нищо не стига до нас, приятел, некъде по веригата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още