IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екстазито може скоро да се превърне в лекарство срещу посттравматичен стрес

Lykos, която е частна компания, предлага хапчето ѝ да се дава съвместно с 42 часа психотерапия с двама терапевти, включително тридневни сесии с MDMA

09:33 | 31.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Първият нов медикамент срещу посттравматично стресово разстройство от над 20 години насам чака одобрение. За целта американските регулатори ще трябва да направят нещо, което не са правили никога досега: да дадат зелена светлина за използването на незаконната популярна парти дрога, известна като екстази, съобщава Bloomberg.

Новото лекарство е версия на MDMA, известно като екстази, и е произведено от Lykos Therapeutics Inc., компания за лекарства, основана от неправителствена организация, която от десетилетия защитава идеята за предлагането на психеделична терапия на масовия пациент.

На 4 юни ще се проведе дебат с външни експерти към Консултантската комисия за психофармакологични лекарства към Службата по храни и лекарства на САЩ, като се очаква както компанията производител, така и службата да представят позициите си. По всяка вероятност до август ще има взето решение дали медикаментът да бъде одобрен.

„Всичко това е безпрецедентно“, коментира Джонатан Алпърт, председател на съвета по проучвания към Американската психиатрична асоциация.

Lykos, която е частна компания, предлага хапчето ѝ да се дава съвместно с 42 часа психотерапия с двама терапевти, включително тридневни сесии с MDMA.

„Ние се намираме на ръба на това да интегрираме психеделичната медицина в традиционната медицина“, посочи председателят на Lykos Джеф Джордж по време на провела се наскоро конференция в Ню Йорк. Около 13 млн. американци са диагностицирани с посттравматично стресово разстройство.

Според американското министерство на въпросите на ветераните психеделичните субстанции имат „значителен потенциал“. Посттравматичното стресово разстройство е често срещано при ветерани – то се появява след преживяно травматично събитие, каквото е войната.

Така Службата по храните и лекарствата се оказва изправена пред дилема. Противоречия се появиха около проведените тестове на Lykos, след като влиятелна група за оценка на нови лечения посочи наличието на „значителни притеснения за валидността на резултатите“. В доклад от 44 страници, публикуван през март, Институтът за клиничен и икономически преглед заключи, че доказателствата са „недостатъчни“, за да се установи дали терапията с MDMA има някаква стойност.

Едно от основните притеснения е това, че при провеждането на тестовете участниците са знаели, че получават MDMA. Златният стандарт обикновено е нито участниците, нито този, който дава медикамента, да знаят дали получават лекарство или плацебо, за да може реално да се осъществи оценка на въздействието.

Новите лечения са силно необходими за посттравматичното стресово разстройство. Има само две лекарства, одобрени за лечението му, като съществуващите терапии не работят за много хора. През последните години MDMA и други психеделични лекарства като гъбите бяха спрягани като възможно лечение на различни състояния, включително депресия, тревожност, никотинова зависимост, анорексия и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 месец
*През последните години MDMA и други психеделични лекарства като гъбите бяха спрягани като възможно лечение на различни състояния, включително депресия, тревожност, никотинова зависимост, анорексия и др.* - Точно така - това е бъдещето! Хората първо се докарват до депресия и тревожност, после се потапят в нирвана с дрога, а досадните земни дела, като мисленето, работата и общуването, които им докарват тези душевни и ментални проблеми, се прехвърлят на AI и машините. Ще бъде като в приказките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още