IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите одобриха създаването на мобилна медицинска помощ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето

12:04 | 17.01.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предвижда се въвеждането на мобилна медицинска помощ чрез специализирани автомобили за населени места, в които няма общопрактикуващи лекари или постоянен медицински пункт. Тези промени, внесени от „Има такъв народ“ (ИТН) в Закона за здравето, приеха на първо четене днес депутатите. Законопроектът бе подкрепен със 133 гласа „за“, един „против“ и 36 „въздържал се“, предава БТА.

Целта на предложението е превенция и навременно лечение на заболявания, аргументират се вносителите. 

Мобилната медицинска помощ ще е за провеждането на навременни, компетентни, квалифицирани качествени и ефективни профилактично-диагностични и лечебни дейности, „която се извършва посредством специализиран здравен автомобил, оборудван с апаратура за предоставяне на медицинска помощ в областта на вътрешните болести и за експресни кръвни изследвания“, се посочва в мотивите.

„Основният мотив за предлагането на законопроекта е очевидната липса в нашето здравеопазване, тъй като на практика голяма част от населението няма как да се грижи за здравето си“, каза Андрей Чорбанов (ИТН). Според него профилактиката и превенцията са слаби, особено в отдалечените или трудно достъпни места. 

„Капацитетът на Министерството на здравеопазването е достатъчен, за да осигури администрирането на тези автомобили“, каза депутатът от ПГ на „Възраждане“ Георги Георгиев. Той счита, че не трябва да се създава отделна агенция за мобилната медицинска помощ.

Председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов предложи удължаване на срока за предложения между първо и второ четене на законопроекта на максимално допустимите 21 дни, което беше прието. Трябва да се създаде и работна група, която да изчисти противоречия с нормативните уредби в Закона за здравето и Закона за лечебните заведения, смята той. Основният проблем, който съществува, е липсата на специалисти, отбеляза Ангелов.

По думите на Джевдет Чакъров (ДПС) има потребност за подобряване на достъпа на медицинска помощ в ограничени населени места. Той заяви подкрепата на ДПС за законопроекта на ИТН, но отбеляза, че има нужда от прецизиране на текстовете.

„Концепцията е добра, но начинът, по който е структурирано предложението, се нуждае от сериозна преработка, заради което се въздържахме от подкрепа“, посочи Васил Пандов от „Продължаваме Промяната - Демократична България“. Професионалното съсловие също има притеснения, има въпроси защо само експресни кръвни тестове и вътрешни болести, посочи той. 

Тошко Йорданов обобщи, че от ИТН са отворени за дискусия за предложения между първо и второ четене, защото здравето на гражданите е най-важно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още