IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Скитули: Инвестиции в скрининг и превенция са ключови в борбата с рака

Тези политики трябва да бъдат подкрепени пряко от властите, каза професорът от Италианска лига за борба с рака

21:45 | 10.11.23 г.

Превенцията остава единственото най-успешно оръжие срещу рака и трябва да бъде разпространена в културата на хората и като начин на живот. Най-голям ефект в тази насока може да имат спиране на тютюнопушенето, правилното хранене и поддържането на добра физическа форма. В същото време публичните инвестиции трябва да са насочени към скрининг и превенция за ранно откриване на онкологичните заболявания. Това коментира проф. Франческо Скитули, Италианска лига за борба с рака, LILT, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Над 3 млн. души се разболяват от рак годишно в Европа, като България заема едно от челните места по заболявания, показват статистически данни. С по-добрата система за скрининг оздравелите в Европа може да достигнат 65%, а ЕС си е поставил цел за нулева смъртност, която е напълно постижима, каза проф. Скитули.

"Ако престанем да пушим и започнем да се храним сравнително здравословно, подобно на средиземноморската диета, вече сме победили 65% от възможността да се разболеем от рак. Тези политики трябва да бъдат подкрепени пряко от властите. Заедно с целия медицински персонал трябва за започнат това възпитание от съвсем ранна възраст - от училище, още от съвсем първите класове", посочи специалистът.

Като цяло промяната ще стане осезаема с ново разбиране за здравеопазването, смята проф. Скитули. По думите му една от най-добрите практики е регулярният скрининг, който позволява откриване на онкологично заболяване в съвсем ранен стадий на развитие, като така пълното оздравяване на пациента става съвсем реална възможност. За по-добра превенция, трябва да се разкриват поликлиники, така че този тип скрининг да обхваща максимално голям брой хора в цялата територия на страната, добави специалистът.

Професор Скитули е на мнение, че технологичните иновации помагат изключително много в превенцията на рака, но имат своето място и в завръщането на оздравелите пациенти в обществото - с нови методи за рехабилитация, нови начини на работа. 

Според него изкуственият интелект (AI) може да помогне с по-прецизно диагностициране, но трябва да се внимава, предупреди той. Защото ако AI не бъде обучен добре от специалисти, има опасност да постави неправилна диагноза и предпише неправилно лечение, което може да има тежки последици.

Как България и Италия могат да си сътрудничат в борбата с рака и какви инвестиции са нужни за една добра база за превенция може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още