IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телемедицината да бъде регламентирана законово в България, настояват експерти

Очаква се към 2035 г. телемедицината да донесе ползи за гражданите на ЕС за над 200 млрд. евро

12:50 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Телемедицината у нас трябва да бъде регламентирана законово, да бъде дейност към пакета, заплащан от Здравната каса и за оказаните услуги да се плаща. Това каза днес д-р Радослав Мангалджиев, началник на отделението по медицинска онкология на СБАЛОЗ – София, в рамките на конференцията на Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ).

Позицията му бе подкрепена и от членовете на експертния борд, който ще направи ръководство за поведението на лекарите при диагностика и лечение на рака на хранопровода и на гастроезофагеалната връзка.

„Телемедицината не е скъпо нещо, няма нужда да се вдигат сгради и да се градят болници, а да се използват наличните възможности на дигитализацията в България“, посочи Мангалджиев. По думите му в момента обаче такъв тип платформи са приравнени с интернет магазини. Според него този тип услуги за пациентите трябва да бъдат законово регламентирани. „В момента всички тези дейности се плащат от пациентите или лекарите работят на добра воля“, посочи медикът, цитиран от БТА.

„Телемедицината е съвкупност не само от виртуална консултация между лекар и пациент, но и събиране на данни за състоянието на болния от различни устройства, които той носи със себе си“, каза още лекарят. Според него това е начинът да се премахне неравнопоставеността между регионите и пациентите да престанат по принуда да пътуват до центровете в големите градове. „Без електронизация на цялата медицинска дейност у нас обаче нещата няма как да се случат“, допълни Мангалджиев. 

Невъзможно е да се насити цялата държава с лекари, така че трябва да се търсят други решения, за да могат всички хора да получават адекватна медицинска помощ, допълни специалистът.

Според него няма начин изкуствен интелект да замени лекаря, но новите технологии могат да осигурят възможност на медиците да се разтоварят от несвойствени дейности и да имат време да преглеждат и говорят с пациентите си.

"Телеонкологията ще даде възможност за бързо взимане на решения, както и за либерализация на процеса на комуникация с пациента", допълни Ивайло Петров, главен консултант на СОНМ по международните проекти. Той цитира данни на Световната здравна организация, според които към 2035 г. се очаква телемедицината да допринесе преки и непреки ползи за гражданите на ЕС за над 200 милиарда евро.

Всяко технологично решение, което е и научен труд, генерира ползи както за хората, така и за икономиките, обясни Петров. И допълни, че печеливши ще бъдат държавите, които положат усилия в развитието на високите технологии в здравеопазването, като така ще осигурят и по-добра грижа за своите граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още