IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази изкуственият интелект на лечението на пациентите?

Дигитализацията в сектора върви с бързи темпове, отчете Свилена Димитрова

18:07 | 13.10.23 г.

Изкуственият интелект ще се отрази отрицателно на отношенията между лекар и пациент и може да засили самолечението. Това коментира адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й пациентът ще бъде уверен, че ще получи правилна диагноза и ще започне да се самолекува, което може да е опасно. „Наблюдават се все повече случаи на хора, поставили си диагноза чрез интернет, които идват в кабинетите и очакват да им бъде предписано лекарство", каза Димитрова. Тя допълни, че може да се загуби уважението към специалистите, ако хората смятат, че лекарите не са нужни.

"Не сме стигнали до етап за изписването на лекарства, при който това да става от изкуствен интелект“, заяви събеседникът.

По темата с дигитализацията на сектора Димитрова обясни, че тя върви с темпове, които не сме виждали досега.

"Има въведена електронна рецепта за някои лекарства и достъп до електронното здравно досие на пациентите. Електронното здравно досие позволява на пациентите да следят своя статус от документална гледна точка, както и на лекари в различни лечебни заведения да проследяват лечението на пациента, ако той постъпи там“, обясни гостът. 

Димитрова обърна внимание, че българите не си правят профилактични прегледи и често отиват при лекаря в напреднал стадий на заболяване. „Ние притежаваме един от най-бързите достъпи до здравеопазване в Европа и трябва да се възползваме от специалистите ни“, обясни тя. И засегна темата за финансирането. По думите й липсата на пари е много сериозен проблем в здравеопазването. „В България се отделя най-малкия процент от БВП за здравеопазване, което не покрива нуждите на гражданите. Не се стига до по-сериозна дискусия за промени в това направление сред законодателите“, каза гостът.

Според председателя на Българската болнична асоциация е възможно да има течове на финанси в системата, които трябва да бъдат пресечени, но те се използват за оправдание да не се поглежда сериозно на проблемите. Един от възможните сценарии е да се създаде конкурентен фонд на Здравната каса, каза гостът.

Още от разговора гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още