IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хинков: Причините за недостига на лекарства не са свързани само с реекспорта

Докладът на ДАНС посочва нарушение на обществения интерес, каза здравният министър

13:25 | 02.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От доклада на ДАНС не става ясно защо има недосктиг на лекарства на пазара у нас. Реекспортът не е единствената причина. Това каза здравният министър Христо Хинков по bTV.

По думите му причините за недостига са комплексни, но не са свързани само с реекспорта. Според него други причини за липсата на лекарства могат да са свързани с цената им и с търговския интерес. „България е малък пазар и ние не можем да привлечем големите компании с тези ниски цени, които потискаме (заради правилото за най-ниска цена, бел. ред.)", каза Хинков.

Припомняме, че през август Хинков заяви, че реекспортът е основната причина за недостига на лекарства в страната, което е и до голяма степен е и криминален проблем.

Днес Хинков обясни, че бившият здравен министър Асена Сербезова е променила формулата за реекспорт. „Общественият интерес тук е нарушен и това се казва в доклада на ДАНС", заяви той като подчерта, че очевидно Сербезова участва в играта с лекарствата.

„Очевидно бившият здравен министър проф. Асена Сербезова участва в тази игра с реекспорта….Тя е променила формулата за този реекспорт от 100% на 65%. Тя казва, че това нещо е съобразено със закона, в който е записано, че тази формула е 65% още от 2017 г.“, посочи Хинков.

„Логичното поведение на един министър в редовно правителство, с действащ парламент, е не да промени формулата в Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), а в закона. Законът е писан по времето на ГЕРБ. Общественият интерес тук е нарушен и това се казва в доклада на ДАНС“, заяви той.

Законовите промени, които се обсъждат и зовършват в момента, ще променят ситуацията по този казус, смята министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още