IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специален фонд ще стимулира млади лекари да работят в неблагоприятни региони на България

Предвижда се фондът да заработи от следващата година, коментира зам.-министърът проф. Илко Гетов

10:49 | 22.07.23 г.
Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова
Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Министерството на здравеопазването предвижда създаването на фонд за стимулирането на млади лекари, които упражняват професията си в неблагоприятни региони на страната с недостатъчни медицински услуги.

Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов пред Нова телевизия.

Предвижда се фондът да заработи догодина.

Предстои фондът да бъде нормативно регламентиран и да се търси финансиране за него, допълни Гетов.

Лекарите, които ще бъдат подпомагани от фонда, ще специализират по улеснен начин. Ще им се осигуряват и битови условия за живот на тях и техните семейства по места, стана ясно от неговия коментар.

Ще има стимули и за избор на проблемни специалности, в които няма специалисти, ще има възможност за покриване на такси по специализации, за нисколихвени кредити и др., допълни зам.-министърът.

Проф. Гетов потвърди, че Министерството на здравеопазването е поставило като свой основен приоритет профилактиката при пациентите. Идеята е да има различни бонуси, ако човек прави профилактични прегледи всяка година.

Той уточни, че личните лекари няма да се превръщат в санкционен орган за хората, които не са преминали профилактични прегледи. Предвижда се и информационна кампания на какви прегледи хората имат право и какво покрива Здравната каса. Обмислят се и различни стимули за хората и лекарите за осъществяването на профилактиката, добави той.

Предвижда се изписването на антибиотици и антибактериални средства само с електронна рецепта да става от началото на следващата година, каза още зам.-министърът на здравеопазването.

Относно цените на лекарствата Гетов изрази мнение, че ДДС за медикаментите трябва да бъде намален. Относно голямото доплащане за лекарства от страна на пациента той каза, че Министерството и НЗОК трябва да решат този проблем заедно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 22.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още