IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стигне ли бюджетът на НЗОК за здравните грижи до края на 2023 г.?

Могат ли да се увеличат възнагражденията на медиците, за да останат и студентите, които учат за лекари, коментират Аркади Шарков и проф. д-р Христо Бозов

13:48 | 18.07.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор

В бюджета на Здравната каса са предвидени 900 млн. лева повече, но те ще стигнат частично за покриване на здравните нужди. Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR здравният икономист Аркади Шарков.

„Те ще стигнат да удовлетворят частично нуждите на здравната система. След като изготвим бюджета, трябва да бъде отново забранено прехвърлянето на пари от пера в пера. Не е честно, когато предварително заложени пари бъдат прехвърляни на друго място“, заяви здравният експерт и напомни, че бюджетът е междинно годишен и затова от него не се очаква да реши всички проблеми, а „да издържи до края на годината“.

Аркадий Шарков сподели, че разбира исканията на протестиращите медици, включително за увеличение на заплатите. "Най-вероятно ще има прекатегоризация, за да могат да бъдат възнаградени по-добре. Основният определящ играта е Министерството на финансите", допълни здравният икономист.

Що се отнася до новата процедура за избор на управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която предвижда парламентарните групи да направят предложения за кандидати в тридневен срок от приемането на правилата, Шарков заяви, че „има едно изключително необмислено действие – да се прави веднъж избор, който да се провали впоследствие“.

„В случая се очаква да бъде прието изменението настоящият управител да остане на поста си до избирането на нов. Дейността на Здравната каса няма да спре. От вчера имаме ново предложение за управител. Все пак политическите игри нагнетиха сферата", коментира здравният икономист по повод номинирания за поста от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ Станимир Михайлов.

Шарков напомни, че Михайлов има натрупан опит като шеф на борда на директорите на болница "Лозенец" и това може да е достатъчно да се кандидатира за този пост. „Най-вероятно целта е управителят на НЗОК да е от едната част на коалицията, а подуправителят от другата и двамата да си помагат, предположи здравният експерт. – Важното е да има добри специалисти, които да се разбират с всички външно заинтересовани страни. Това е много ключово, за да няма сътресения и протестни ноти, които наблюдавахме.“

Ректорът на Бургаския медицински университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. д-р Христо Бозов съобщи, че има голям наплив от кандидат-студенти и много хора се борят за едно свободно място в специалностите на висшето училище.

"Искаме да можем да осигурим кадри не само за "Националната здравноинформационна система", а и за регионалната система, защото тук предстоят да се изграждат нови болници. Тенденцията при студентите е да остават да работят тук, защото от втори или трети курс започват да работят като здравни асистенти", разкри той.

Според ректора няма проблем със специализациите, а тези условия привличат и повече чуждестранни студенти.

"Проблем със специализациите няма. Болниците обявяват свободни места и студентите си кандидатстват. Когато аз завърших медицина, имахме задължително разпределение и беше по-трудно. Държавата сега предоставя още една много добра възможност. Ако студентът се е записал платена поръчка и подпише договор с някое лечебно заведение, може да премина на държавна поръчка", заяви. В момента има и наплив от чуждестранни студенти – към осем хиляди са, потвърди той и посочи, че нашата страна е на първо място в ЕС по обучение на чуждестранни студенти по медицина.

Ректорът обясни, че има и студенти, които избират да продължат професионалния си път в чужбина.

Аркади Шарков смята, че причината не е само в заплащането. „Това се случва като не намерят адекватното за тях заплащане и условия тук. Факторът за условията е по-водещ", отбеляза той и поясни, че се води разговор в Министерството на здравеопазването както за заплащането, така и за условията, за да останат новозавършилите медици в България.

Здравният експерт разкри, че това, което привлича чуждестранните студенти у нас са не само таксите, а и възможността да се докоснат до пациент още в четвърти курс на следването, докато в чужбина „тези възможности идват на много по-късен етап“.

Ще има ли задължително условие новозавършилите чуждестранни студенти да остават пет години след края на обучението си да работят в България? Какви са стимулите за тях, за да практикуват в България? Как върви работата по Националната детска болница и ще има ли промени по строежа?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
andy
преди 11 месеца
Асен Валисев - "Бедните да го д!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още