IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПП-ДБ номинираха Станимир Михайлов за управител на НЗОК

Той в момента е в съвета на директорите на болница "Лозенец"

18:57 | 17.07.23 г.
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) е внесла в деловодството на Народното събрание кандидатурата на Станимир Боянов Михайлов за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В мотивите се подчертава, че Михайлов има необходимите качества да бъде успешен управител на НЗОК, както и да работи в интерес на здравноосигурените граждани на България и да допринесе за общественото доверие към Здравната каса, пише БГНЕС.

Сред един от основните критерии за издигането на кандидатурата му е дългогодишният му опит във финансово-икономическата сфера и професионален опит в областта на управлението на здравеопазването, посочват от партиите.

Станимир Михайлов е завършил висше образование с образователна степен „Магистър” и с призната квалификация „Икономист”. Има над 15 години стаж в банковата система.

От 2002 до 2005 година е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Лисабон, Португалия. Той е член и съучредител на Българо-Португалската търговска Камара. Михайлов има опит и в сферата на здравното осигуряване.

От февруари 2022 той е председател на съвета на директорите на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД. Назначен е от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, която е част от правителството на Кирил Петков, съоснователят на „Продължаваме промяната“.

НЗОК остана без легитимен управител, след като миналата седмица сочената за фаворит за поста Иванка Динева, кандидат на ГЕРБ-СДС, се отказа от надпреварата, а парламентът не одобри кандидатът на БСП проф. Жени Стайкова. Преди това „Възраждане“ оттеглиха своята номинация – Тодор Хинов.

Миналата седмица Народното събрание, след разгорещени дискусии, премахна срока за избор на нов управител на НЗОК при предсрочно прекратен мандат на предишен управител, за да се даде време на ПП-ДБ и ГЕРБ да посочат кандидати за поста.

Това решава проблема със забавения избор на нов управител, след като Петко Салчев беше отстранен през януари, но и отваря вратата за управление на Касата от човек, който не е избран от Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още