IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деян Денев: Липсата на бюджет спира инвестициите във фармацевтичния сектор

Несигурността около ценообразуването при лекарствата и отстъпките също е причина за разколебаване на инвестициите в индустрията

21:30 | 09.06.23 г.

Най-важното за развитието на фармацевтичния сектор у нас е устойчивост на финансирането на лекарствените продукти. Затова приемането на бюджет за здраве за тази година е ключово за достъпа на пациентите до лекарства. При неясянота за бюджета е трудно бизнесът да вземе решения и за инвестиции в сектора.

Това коментира Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че секторът в момента работи с отложен бюджет, а финансирането на лекарствата за съответната година зависи от него. „Голяма част от медикаментите, които потребяват българските пациенти, са заплащани от Националната здравноосигурителна каса – тоест те са бюджетен разход. Наред с това фармацевтичната индустрия всяка година връща пари в здравния бюджет под формата на отстъпки, а те са функция на бюджета за съответната година“, посочи Денев. И допълни, че ако липсва бюджет, компаниите не знаят колко пари ще трябва да върнат на НЗОК под формата на отстъпки. „Само за миналата година около 27% от бюджета на НЗОК за лекарства е от отстъпки, предоставени от фармацевтичните компании“, уточни Денев. 

Несигурността около ценообразуването на лекарствата, около бюджета и отстъпките е причина фармацевтичните компании да се колебаят да увеличат инвестициите си на местно ниво, въпреки че повечето международни фарма компании са представени у нас, обобщи той.

Събеседникът коментира още, че фармацевтичната иновация е важна, но тя има смисъл само когато достига до пациентите, а за да се случи това, българската система трябва да осигурява възможност лекарствата да стигат до хората. Данните от ЕС показват, че едва около 30% от новите терапии достигат до българските пациенти.

„Клиничните изпитвания и привличането им в България са позитивен процес“, каза още гостът в предаването. По думите му у нас се правят изследвания от втора и трета фаза – разработки, които ще станат лекарствени продукти и се доказва тяхната ефективност, а безопасността им вече е доказана в първата фаза.

„България има изключително големи възможности за привличане на инвестиция в тази сфера, ние сме конкурентни, но трябва да отбележим, че в последните години голяма част от клиничните изпитвания поради по-ниската цена, която можеше да бъде осигурена, се случваха в Украйна или в Русия”, коментира Денев.

Относно икономическия принос на фармацевтичната индустрия събеседникът посочи, че по данни за 2021 г. около 2,2% от брутния вътрешен продукт на страната, или 2,8 млрд. лева, се дължи на фармацевтичния сектор.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още