IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 50% от парите за здраве в Плана за възстановяване са за апаратура

Ще се разработи сайт с информация за ползите от COVID ваксините, кампанията ще е поднесена чрез разкази на ваксинирани

19:58 | 03.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Над 50% от парите за здравеопазване в Плана за възстановяване и устойчивост са за апаратура. Здравното министерство е изготвило 6 проектни предложения за сектор здравеопазване, които са включени в плана. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова в днешния блиц контрол в парламентарната здравна комисия.

Пари за здраве в Плана за възстановяване

Предвидено е финансовата помощ да оптимизира редица направления - педиатрия, онкология, спешна помощ, психиатричната и доболничната помощ. Общият размер на средствата е близо 792 млн. лв., като повече от половината са за осигуряване на медицинска апаратура - 419 млн. лева.

Ще бъде модернизирана болничната помощ, включително психиатрична помощ, система за оказване на Спешна помощ по въздуха, достъпа до здравно-социални услуги, като целта е и по-висок обхват на скрининг на социално-значими заболявания, поясни здравният министър.

Модернизация на спешната помощ

Във връзка с проекта за модернизация на спешната медицинска помощ в страната за 164 млн. лв., финансиран по програма „Региони в растеж“, който е в ход, министърът каза, че са доставени 358 нови оборудвани линейки, закупено и доставено е цялото предвидено медицинско и немедицинско оборудване - респиратори, аспиратори, дефибрилатори, монитори и др. Предстои купуването на 42 линейки с висока проходимост. 

Асена Сербезова отчете се изпълняват дейности по обновяване на материалната база на 235 обекта от системата на Спешна помощ. Сключени са договори с изпълнители за 97 обекта, а за 97 има избран изпълнител, предвидени са строителни работи в 31 обекта, в 8 са завършени. За 61 обекта няма сключени договори за ремонт, за всички 235 обекта има сключени договори с изпълнители за строителен надзор, но заради повишените цени здравното министерство е избрало независим оценител, за да се дофинансира проектът.

Лекарства за COVID

Към момента няма лечебно заведение в страната, в което да има липса на моноклонални антитела за лечение на коронавирус. Изискана е информация от регионалните здравни инспекции в страната за ефективността на лекарствата, като резултатите към този момент са добри, каза Асена Сербезова. И допълни, че тези лекарства се прилагат само тогава, когато има показания за тях. Уточнението Сербезова направи, отговаряйки на Георги Михайлов от БСП дали моноклоналните антитела са безопасни за лечение заради излезлите проучвания за нежелани реакции.

Новата ваксинационна кампания

Министерството на здравеопазването е сключило договори за два видеоклипа с БНТ, които скоро те трябва да започнат да се излъчват. Предвиждат се и две национални представителни проучвания за това какви са колебанията на хората, които не искат да се ваксинират. Идеята е кампанията да е поднесена чрез разкази на ваксинирани.

Планирано е и разработването на сайт на кампанията с информация за ползите, начина на изпитване и профила на безопасност на ваксините. Предвиждат се и брошури за ваксините за жени с инвитро процедури, за хора с хронични заболявания, за фармацевти, общопрактикуващи лекари, ромската общност. Ще има и информационен център, посочи Асена Сербезова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още