IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-големият производител на зехтин в света очаква цените да паднат наполовина

Перспективите са положителни за следващите месеци, като се очаква пазарът да започне да се стабилизира, посочва Мигел Анхел Гузман, главен търговски директор на Deoleo

11:00 | 16.11.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Испанската Deoleo, най-големият производител на зехтин в света, смята, че един от най-предизвикателните моменти в историята на индустрията изглежда е към своя край, като се очаква цените на „течното злато“ да паднат почти наполовина от най-високото си ниво през следващите месеци, съобщава CNBC.

Продължителен период на екстремни метеорологични условия и суша в Южна Европа, предизвикани от изменението на климата, повлия сериозно на реколтата от маслини през последните години, което доведе до главозамайващо покачване на цените, изненадало както ветераните в индустрията, така и потребителите.

Недостигът на зехтин, основна съставка в средиземноморската кухня, тласна индустрията в кризисен режим, разпали страховете за несигурност при храните и дори предизвика скок на престъпността в испанските супермаркети.

Оттогава обаче цените се охладиха, като оценките на индустрията сочат към значително подобрени реколти през сезон 2024-2025 г. особено в ключови страни производителки като Испания, Гърция и Тунис.

„Въпреки че има стъпки към подобрение, не би било съвсем точно да се каже, че кризата е приключила“, каза Мигел Анхел Гузман, главен търговски директор на Deoleo, пред CNBC.

„Все още преминаваме през фаза на напрежение в цените на зехтина, особено на по-висококачествените масла като екстра върджин“, каза той, отбелязвайки, че все още има известна пазарна несигурност преди реколтата от маслини за сезон 2024-2025 г.

„Въпреки това перспективите са положителни за следващите месеци, като се очаква пазарът да започне да се стабилизира и се очаква нормалността постепенно да се възстанови с напредването на новата реколта и увеличаването на предлагането“, каза Гузман.

Deoleo, производителят на познати марки като Bertolli и Carbonell, през лятото описа перфектната буря от предизвикателства като „един от най-трудните моменти в историята на сектора“ и призова за „дълбока трансформация“ на индустрията.

Цените на зехтина екстра върджин в испанския регион Андалусия са около 6 евро за килограм към 6 ноември, според Expana, фирма за пазарно проучване, фокусирана върху селското стопанство и храните. Това е спад от около 19% на месечна база и близо 35% от рекордния връх от 9,2 евро през януари.

Испания отговаря за повече от 40% от световното производство на зехтин, което я прави ориентир за цените.

Според Гузман облекчаването на цените се очаква да започне „между ноември, декември и януари, ако времето и условията за прибиране на реколтата останат стабилни през следващите седмици“.

„Индикациите са, че ако всичко се развие нормално, особено ако дъждовете продължат да благоприятстват производството, можем да видим низходяща тенденция в цените през 2025 г.“, добави той.

Според Deoleo цените на зехтина трябва да паднат до около 5 евро за литър, рязък спад от върховете от 9 до 10 евро, които се превърнаха в норма в испанските супермаркети тази година.

„Тази цена би била разумна в контекста на повишено производство, което би облекчило пазарното напрежение и би улеснило постепенното нормализиране на цените след период, белязан от нестабилност“, каза Гузман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 16.11.24 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Алехандро
преди 1 месец
До: king...Няма как зехтин за 20 лв/л. да е екстра върджин, това е невъзможно, преди няколко месеца бях във фабриката, която правят за мен най-добрият зехтин, и двата вида - сорт роял, сорт пискуал - са невероятни, маслините се пресоват от 3 до 6 часа след брането. Испанският екстра върджин като цяло е недостижим, италианският - горе долу става, гръцкият - в крайна нужда, турският - пълен ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 месец
До: Tikva007Европейките може да са доволни от тази "вълна" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 18
гъбко
преди 1 месец
Ефффтината земеделска продукция е мит. Земеделие се прави на първо място с много акъл, на второ място с мнооого пари. Пари за земя, пари за механизация, пари за механизатори, пари за агроинженери, пари за складове, пари за транспорт. Ако продаваш ефффтино няма да имаш нищо от гореописаното, а нямаш ли гореописаното няма да имаш и какво да продаваш ... :))) ... yom, маслините и черешите по белият свят вече се берат с машини. У нас също вече има машини за череши. Изключваш рекета на малцинствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 месец
До: yom: Така е, затова земеделието ще го ръководи AI и ще праща маслините, черешите и останалите плодове и зеленчуци на 3D принтери, а милионите кардиохирурзи и инженери от каффявата вълна, нахлуващи от Африка и Азия с лодките през маслиновите гори на Южна Европа, ще се занимават с подобряване на генофонда на нежелаещите да си оберат реколтата европейци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
yom
преди 1 месец
Няма вече роби, които да ги берат. И в България черешите са по-евтини от надниците на берачите. Ръчен труд в земеделието не трябва да има, защото такава зависимост рано или късно води до фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 месец
*Оттогава обаче цените се охладиха, като оценките на индустрията сочат към значително подобрени реколти през сезон 2024-2025 г. особено в ключови страни производителки като Испания, Гърция и Тунис.* - Да, охлади се лакомията на замаяните от мантрите на клаймът-мошеницити търгаши, когато испанци, италианци и гърци минаха демонстративно на слънчогледово олио и зехтинът пое къмто хартък. Иначе, всеки пътувал с кола из тези страни няма как да не е видял скършените от плод маслинови градини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 месец
*Продължителен период на екстремни метеорологични условия и суша в Южна Европа, предизвикани от изменението на климата, повлия сериозно на реколтата от маслини през последните години, което доведе до главозамайващо покачване на цените* - Тези парртенки може и да са вкусни за разни пробити мозъци и организми от семейство *гъби и плесени*, но някои от нас имат преки впечатления от реколтата от маслини в южна Европа, особено с проблемите по прибирането й поради нейното изобилие и липса на аргати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
king
преди 1 месец
В България под 20 лв/л екстра върджин НЯМА заради скапаните спекуланти от веригите, които си вдигат цените по договорка, но КЗП платено СПИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още