Испанската Deoleo, най-големият производител на зехтин в света, смята, че един от най-предизвикателните моменти в историята на индустрията изглежда е към своя край, като се очаква цените на „течното злато“ да паднат почти наполовина от най-високото си ниво през следващите месеци, съобщава CNBC.
Продължителен период на екстремни метеорологични условия и суша в Южна Европа, предизвикани от изменението на климата, повлия сериозно на реколтата от маслини през последните години, което доведе до главозамайващо покачване на цените, изненадало както ветераните в индустрията, така и потребителите.
Недостигът на зехтин, основна съставка в средиземноморската кухня, тласна индустрията в кризисен режим, разпали страховете за несигурност при храните и дори предизвика скок на престъпността в испанските супермаркети.
Оттогава обаче цените се охладиха, като оценките на индустрията сочат към значително подобрени реколти през сезон 2024-2025 г. особено в ключови страни производителки като Испания, Гърция и Тунис.
„Въпреки че има стъпки към подобрение, не би било съвсем точно да се каже, че кризата е приключила“, каза Мигел Анхел Гузман, главен търговски директор на Deoleo, пред CNBC.
„Все още преминаваме през фаза на напрежение в цените на зехтина, особено на по-висококачествените масла като екстра върджин“, каза той, отбелязвайки, че все още има известна пазарна несигурност преди реколтата от маслини за сезон 2024-2025 г.
„Въпреки това перспективите са положителни за следващите месеци, като се очаква пазарът да започне да се стабилизира и се очаква нормалността постепенно да се възстанови с напредването на новата реколта и увеличаването на предлагането“, каза Гузман.
Deoleo, производителят на познати марки като Bertolli и Carbonell, през лятото описа перфектната буря от предизвикателства като „един от най-трудните моменти в историята на сектора“ и призова за „дълбока трансформация“ на индустрията.
Цените на зехтина екстра върджин в испанския регион Андалусия са около 6 евро за килограм към 6 ноември, според Expana, фирма за пазарно проучване, фокусирана върху селското стопанство и храните. Това е спад от около 19% на месечна база и близо 35% от рекордния връх от 9,2 евро през януари.
Испания отговаря за повече от 40% от световното производство на зехтин, което я прави ориентир за цените.
Според Гузман облекчаването на цените се очаква да започне „между ноември, декември и януари, ако времето и условията за прибиране на реколтата останат стабилни през следващите седмици“.
„Индикациите са, че ако всичко се развие нормално, особено ако дъждовете продължат да благоприятстват производството, можем да видим низходяща тенденция в цените през 2025 г.“, добави той.
Според Deoleo цените на зехтина трябва да паднат до около 5 евро за литър, рязък спад от върховете от 9 до 10 евро, които се превърнаха в норма в испанските супермаркети тази година.
„Тази цена би била разумна в контекста на повишено производство, което би облекчило пазарното напрежение и би улеснило постепенното нормализиране на цените след период, белязан от нестабилност“, каза Гузман.
преди 1 месец До: king...Няма как зехтин за 20 лв/л. да е екстра върджин, това е невъзможно, преди няколко месеца бях във фабриката, която правят за мен най-добрият зехтин, и двата вида - сорт роял, сорт пискуал - са невероятни, маслините се пресоват от 3 до 6 часа след брането. Испанският екстра върджин като цяло е недостижим, италианският - горе долу става, гръцкият - в крайна нужда, турският - пълен ***! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец До: Tikva007Европейките може да са доволни от тази "вълна" ... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец Ефффтината земеделска продукция е мит. Земеделие се прави на първо място с много акъл, на второ място с мнооого пари. Пари за земя, пари за механизация, пари за механизатори, пари за агроинженери, пари за складове, пари за транспорт. Ако продаваш ефффтино няма да имаш нищо от гореописаното, а нямаш ли гореописаното няма да имаш и какво да продаваш ... :))) ... yom, маслините и черешите по белият свят вече се берат с машини. У нас също вече има машини за череши. Изключваш рекета на малцинствата. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец До: yom: Така е, затова земеделието ще го ръководи AI и ще праща маслините, черешите и останалите плодове и зеленчуци на 3D принтери, а милионите кардиохирурзи и инженери от каффявата вълна, нахлуващи от Африка и Азия с лодките през маслиновите гори на Южна Европа, ще се занимават с подобряване на генофонда на нежелаещите да си оберат реколтата европейци. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец Няма вече роби, които да ги берат. И в България черешите са по-евтини от надниците на берачите. Ръчен труд в земеделието не трябва да има, защото такава зависимост рано или късно води до фалит. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец *Оттогава обаче цените се охладиха, като оценките на индустрията сочат към значително подобрени реколти през сезон 2024-2025 г. особено в ключови страни производителки като Испания, Гърция и Тунис.* - Да, охлади се лакомията на замаяните от мантрите на клаймът-мошеницити търгаши, когато испанци, италианци и гърци минаха демонстративно на слънчогледово олио и зехтинът пое къмто хартък. Иначе, всеки пътувал с кола из тези страни няма как да не е видял скършените от плод маслинови градини. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец *Продължителен период на екстремни метеорологични условия и суша в Южна Европа, предизвикани от изменението на климата, повлия сериозно на реколтата от маслини през последните години, което доведе до главозамайващо покачване на цените* - Тези парртенки може и да са вкусни за разни пробити мозъци и организми от семейство *гъби и плесени*, но някои от нас имат преки впечатления от реколтата от маслини в южна Европа, особено с проблемите по прибирането й поради нейното изобилие и липса на аргати. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец В България под 20 лв/л екстра върджин НЯМА заради скапаните спекуланти от веригите, които си вдигат цените по договорка, но КЗП платено СПИ! отговор Сигнализирай за неуместен коментар