IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия свива още очакванията си за новата реколта от пшеница

Прогнозите са, че производителите ще имат най-лошата реколта от 2021 г. насам

12:37 | 22.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заради неблагоприятните условия в части от Русия очакванията за реколтата през следващата година са влошени, пише анализаторската компания "СовЭкон", която анализира производството и износа на зърнена продукция в страната. Прогнозите на Министерството на земеделието са за намаляване на площите за засяване в Сибирския регион, което ще свие добивите до 83 млн. тона.

Съществено се ограничават площите за засяване в Алтай и Новосибирск, допълват от компанията. Според наблюденията на анализаторите площите отделени за есенната сеидба на зърнени култури са едва 8,3 млн. хектара, което е най-ниското ниво от 2013 година насам.

През септември в европейските части на Русия валежите са с 20% по-малко от нормалното за сезона и очакванията са, че това ще влоши качеството на реколтата през следващата година. В региона около Волга, където студът започва най-рано, добивите за догодина са под сериозен риск. Малко по-добро е положението на юг, където започна да вали.

На тази база от "СовЭкон" очакват по-съществено негативно отражение върху добивите спрямо земеделското министерство - добиви от 81,2 млн. тона. Анализаторите допълват, че това ще е най-лошата година за производителите на пшеница от 2021 година насам. "СовЭкон" вече един път ревизира в посока надолу до 83 млн. тона.

През тази година реколтата от пшеница достигна 92,8 млн. тона. Въпреки добрата реколта очакванията на "СовЭкон" са за намаляване на износа до малко под 48 млн. тона за новия сезон (2024/2025 година) спрямо 52,4 млн. тона в предходния.

В последните седмици руските военни обстреляха на няколко пъти пристанищната инфраструктура на Одеса, като ракети попаднаха и в граждански кораби. Това много вероятно ще се отрази негативно върху преговорите за износа на украинска пшеница за новия сезон и като цяло ще ограничи експортния потенциал на страната. Така руските фермери ще могат да се възползват и да предложат своята продукция на пазара, което да увеличи износа през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още