IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Родни производители засилват присъствие на пазара на органични продукти

Българската компания за функционални храни представи продуктите си на изложение за биопродукти в Швеция Nordic Organic Food Fair 2024

14:26 | 11.10.24 г.

След ковид пандемията се наблюдава засилен интерес върху иновациите и кооперирането при биопродуктите и храните като цяло, с повече фокус върху локалното производство, а войната на Русия в Украйна само е засилила тази тенденция. Това каза Живко Джамяров, управител и съдружник в Ancestral Superfoods, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Българската компания за функционални храни представи продуктите си на изложение за биопродукти в Швеция Nordic Organic Food Fair 2024.

Компанията залага основно на български и европейски суровини, така че доставките ѝ не са били засегнати от прекъсванията във веригата на доставки покрай пандемията или настоящите конфликти. Промените в климата засега имат по-голямо изражение с покачващите се цени на реколти като какао и кафе, коментира Джамяров.

Методите на покълване и ферментация са известни отдавна като начини за консервиране на храната, като научни изследвания показват позитивните ефекти върху чревния биом и усвояването на храни.

"Залагаме на науката, защото работим в партньорство с микробиолог, който е разработил тази специална технология на покълване и изсушаване на семена и зърнени култури, които се използват в продуктите ни. Партнираме си с професор от БАН да подбираме специални плодове и растения, които имат потенциал да бъдат функционални храни или съставки", каза събеседникът.

Фокусът на компанията е чревното здраве и нейните продукти имат доказан положителен ефект, каза Джамяров. Функционалните храни могат да бъдат част от една по-голяма стратегия на всеки човек за превенция на заболявания и поддържане на добро здраве, добави той. 

Актуалните теми на изложението са били устойчивостта, стандартите за храните, етикирането на продуктите и как се възприемат от потребителите. Компанията на Джамяров е участвала самостоятелно на изложението, като това е било първото й на скандинавския пазар, но на изложението е имало и други български компании, както и отделен български щанд, каза Джамяров.

"Всички споделиха, че българските продукти се приемат много добре, има много добра обратна връзка по отношение на качеството и хората от скандинавските страни ги оценяват много добре. Хората подхождаха с голям интерес, когато научаваха, че в продуктите има покълнали ферментирали съставки; имаше интерес към гранолите с активирани семена и локални плодове", посочи гостът.

Основните пазари на Ancestral Superfoods са България, Румъния, Чехия, Великобритания, а от края на септември продуктите ѝ се предлагат в Германия и балтийските държави, каза Джамяров.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 11.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още